''Dan otvorenih vrat'' u Nišavskom upravnom okrugu

Izvor: Niški portal | 23-Nov-2018 | 09:48

Prokišnjavanje ravnih krovova i buka koja se čuje iz kafića koji se nalaze u stambenim zgradama,čini se, da su najveći prolemi sa kojima se Nišlije suočavaju. Za njihovo rešenje moraće malo da se strpe i pričekaju rešenje –  čulo se na sastanku građana sa inspekcijskim službama u okviru akcije Otvorena vrata koja je pokrenuta na inicijativu Dragane Sotirovski, načelnice Nišavskog okruga.

„Sa žaljenjem mogu da kažem da i sada ovde vidim lica nekih ljudi koji su bili i na prethodnim Otvorenim vratima, a to znači da za ovih nekoliko meseci nisu rešili svoje probleme. Sada smo proširili ovu akciju pa su nam tu i komunalna policija i komunalne inspekcije iz svig gradskih opština. To je bila potreba na osnovu problema građana jer se oni tiču, u prvom redu, gradskih inspektora, gde počinju da se rešavaju, a završavaju se na republičkom nivou“, kazala je Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog okruga.

U Nišu ima oko 90 odsto stambenih zgrada sa ravnim krovovima, pa otuda i nije slučajno da je njihovo prokišnjavanje veliki problem za stanare, posebno ako se zna da u njihovo održavanje nije ulagano decenijama.

„Konkretni problem koji imam je prokišnjavanje ravnog krova, a situcija je posebno teška kada su jake zime i kada padne sneg. Voda koja se nakupi na krovu ne može da ode kroz oluke koji se zalede u toku zime, tako da ostaje na krovu, a onda se probije do mog stana, ali kroz dimnjake i do stanova na nižim spratovima, tako da smo svi u zgradi ugroženi“, kaže Dimitrije Stefanović.

On je postavio i pitanje zašto građevinska inspekcija koja je donela rešenje na dozvoljava izvršenje tog rešenja.

„Kada se radi o problemu ravnih krovava i njihove sanicije, mnoge stvari u zakonu nisu regulisane, počev od činjenice da jedinica lokalne samouprave mora da odredi izvođača radova, ali građevinska inspekcija nije nadležna niti ovlašćena za samo izvršenje “, kaže Marina Živković Petrović, šef građevinske inspekcije. „Drugo, radi se o velikom novcu koji je potreban za sanaciju ravnih krovova, a u ovim zgradama je uglavnom starije stanovništvo koje ne može da sakupi toliko novca i da udovolje ponuđačima“.

Marina Živković Petrović kaže da je problem i u tome što sve firme koje se bave ovim poslom unapred traže novac kako bi počele sa radovima.

„Taj finansijski deo, koji je u prvom planu, nije zadovoljen. Drugo, gradska uprava  nema svog izvođača radova, a nema ni finansijska sredstva k0jima bi platila izvođače.U ovom slučaju moramo da sačekamo novu godinu da krenemo sa odobrenjem sredstava koja će da budu potrebna za plaćanje Niš stanu, firmi koja će najverovatnije da omogući građanima da troškove isplete na rate. U tom slučaju lokalana samouprava će platiti izvođaču ceo iznos, a nakon toga će od građana sukcesivno preko rata da dobijamo povratna sredstva“, zaključuje Marina Živulović Petrović.

Građana se žale i na buku, a razlog su ugostiteljski objekti u stambenim zgradama.

„To je problem sa kojim se građani sve češće sreću i mi očekujemo da grad Niš u 2019.godini donese normative, odnosno pravilnike, kojima će detaljnije urediti ovu oblast“, kaže ističe Dragica Pavlović, načelnik turističke inspekcije. „Potrebno je da se tačno definiše koje vrste objekata mugu tu da postoje, kako će raditi, kojom vrstom delatnosti će se baviti i koje će biti njihovo radno vreme, a u sve moraju da se uključe, kako grad, tako sve opštine uključe u uređenje svoje sredine“.

Susret građana sa inspektorima u Nišavskom okrugu do sada su održana tri puta.

Komentari
0
Pošalji komentar
RiO 3EP
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: