Završen konkurs za najbolju socijalno angažovanu fotografiju nastalu u Srbiji „Čovek u fokusu"

Izvor: Niški portal | 17-Nov-2020 | 14:19

Delegacija Evropske unije u Srbiji i National Geographic Srbija organizovali su konkurs za najbolju socijalno angažovanu fotografiju nastalu u Srbiji „Čovek u fokusu". Konkurs je završen, a petočlani žiri odabrao je četiri pobedničke od više od 1.300 pristiglih fotografija. 

U vreme izazova koje je donela pandemija izazvana virusom COVID-19, učesnici konkursa poslali su nam fotografije koje su zabeležili u ovom novom okruženju, dnevnike iz izolacije i karantina, dokumente svakodnevice itd.

U kategoriji Najbolje fotografije građana i građanki nagrade su dobili:

1. mesto – Izlog, Nikola Miljević (Beograd)

2. mesto – Diary From Quarantine, The world Turned Upside Down (Dnevnik iz karantina – Čitav svet se okrenuo naopako), Una Laurenčić (Beograd)

3. mesto – Izolacija, Goran Jordanski (Lozovik)

U kategorji Najbolja fotografija EU projekta nagradu je dobila:

1. Na stanici – volonterka na putu ka zavisnoj osobi, projekat „Za povećano učestvovanje starijih žena u javnom i političkom životu", Udruženje građana Amity (Beograd)

Najbolji radovi biće nagrađeni vaučerima za foto opremu, dok je za najbolju fotograiju EU projekta predviđena diploma.

Pobedničke fotografije, kao i 16 fotografija koje su ušle u najuži izbor, biće objavljene u štampanom i elektronskom izdanju naše publikacije na srpskom i engleskom jeziku. Svih 20 fotografija biće izloženo u javnom prostoru kada to epidemiološke mere budu dozvolile.

Prvo mesto: Izlog, Nikola Miljević (Beograd)

Pobednička fotografija nosi naziv "Izlog" autora Nikole Miljevića iz Beograda. Fotografija je nastala 15. jula 2020. ispred platoa Hrama Svetog Save u Beogradu. Prema rečima autora, na njoj je predstavljen stariji gospodin koji je spontano ušao u okvir praznog bilborda, pa je tako čitava kompozija simbol ovog izazovnog vremena i naše nove realnosti.

Drugo mesto: Diary From Quarantine, The World Turned Upside Down (Dnevnik iz karantina – Čitav svet se okrenuo naopako), Una Laurenčić (Beograd)

Drugo mesto osvojila je fotografija „Diary From Quarantine – The World Turned Upside Down" (Dnevnik iz karantina – Čitav svet se okrenuo naopako) mlade autorke iz Beograda, Une Laurenčić, koja je trenutno na master stidijama na Akademiji primenjinih umetnosti u Beogradu, odsek dokumentarna fotografija. Ova fotografija je nastala kao Unin završni rad na osnovnim studijama na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek fotografija.

Treće mesto: Izolacija, Goran Jordanski (Lozovik)

Na trećem mestu nalazi se fotografija „Izolacija" autora Gorana Jordanskog iz Lozovika. Prema rečima autora, „u vreme strogog karantina i policijskog časa, svako je ubijao vreme kako je mogao, znao i umeo. Pošto nisu mogla da izađu napolje da se igraju, a kada bi im dosadile igračke i crtani filmovi, deca su to iskoristila tako što su još više vremena posvetili igricama i sadrzajima na internetu".

Na stanici – volonterka na putu ka zavisnoj osobi, projekat „Za povećano učestvovanje starijih žena u javnom i političkom životu", Udruženje građana Amity (Beograd)

U kategoriji najbolja fotografija EU projekta, izabrana je fotografija "Na stanici – volonterka na putu ka zavisnoj osobi" koju nam poslao projekat „Za povećano učestvovanje starijih žena u javnom i političkom životu", koji sprovodi Udruženje građana Amity. Na fotografiji je prikazana volonterka Danica Šmic koja u decembru puni 50 godina aktivnog volonterskog angažmana na Savskom vencu u Beogradu. Gospođa Danica ima 84 godine, a počela je da volontira u 34 godini. Naime, Danica je 1970. završila kurs za dobrovoljnu bolničarku Crvenog krsta i od tada ne prestaje da aktivno, kao volonterka, učestvuje u javnom životu.

 

Foto: Prvo mesto: Izlog, Nikola Miljević (Beograd)

 

Komentari
0
Pošalji komentar
4l5 mDx
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: