Dodeljeno VI priznanje "ARHITEKTA ALEKSANDAR RADOVIĆ"

Izvor: Niški portal | 12-Jun-2022 | 10:42

U subotu, 11. juna, u prostoru Umetničkog paviljona u Niškoj tvrđavi, u adaptiranom turskom arsenalu, održana je ceremonija dodele VI priznanja po redu koje dodeljuje Fondacija Arhitekta Aleksandar Radović. Priznanje je dodeljeno arhitekti konzervatoru Radetu Mrlješu, a ustanovljeno je sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše oblast zaštite nepokretnih kulurnih dobara i arhitektonsko stvaralaštvo mladih stručnjaka u ovoj oblasti.

 

arhitekta konzervator Rade Mrlješ

 

Komisija u sastavu: dr Nenad Šekularac - predsednik, dr Danijela Milovanović Rodić, dr Mirko Stanimirović, Ljiljana Deere i Dejan Rudić Vranić, jednoglasno je odlučila da VI priznanje ”ARHITEKTA ALEKSANDAR RADOVIĆ” pripadne arhitekti konzervatoru Radetu Mrlješu, ZA NjEGOV IZUZETAN DOPRINOS OČUVANjU, BOLjEM RAZUMEVANjU I AFIRMACIJI NEPOKRETNIH KULTURNIH DOBARA.
 

"Afirmacija i zaštita kulturnih dobara su u današnje vreme suštinski važni za nas kao društvo, za naš opstanak i eventualni preporod u nekom budućem vremenu. Ova oblast u arhitekturi nikada nije bila previše popularna i interesantna, a danas su ljudi koji se time bave, i retkost i veliki entuzijasti, kojima treba pružiti svaku moguću pomoć i podršku. To je misija Fondacije, a u ovogodišnjem laureatu, komisija je očigledno prepoznala upravo te kvalitete - posvećenost, posebnost i istrajnost, to je ono što svi dosadašnji laureati imaju i to su vrednosti koje želimo da istaknemo u prvi plan", navodi Elena Vasić, diplomirani inženjer arhitekture, arhitekta konzervator i upravitelj Fondacije Arhitekta Aleksandar Radović.

 
 
 
Rade Mrlješ je saradnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda od 2011. godine i student je doktorskih studija na beogradskom univerzitetu, gde se fokusirao na užu naučnu oblast: Istorija, teorija i estetika arhitekture i vizuelnih umetnosti i obnova graditeljskog nasleđa.
Iza sebe ima veoma bogat i raznovrstan opus, od toga 18 stručnih i naučnih radova i isto toliko realizovanih projekata.
Između ostalog, dobitnik je nagrade grada Aranđelovca „26. juli“ za arhitekturu i doprinos zaštiti kulturnog nasleđa Aranđelovca iz 2009. godine i otkupne nagrade na Međunarodnom konkursu za idejno urbanističko–arhitektonsko rešenje centralne zone Sremskih Karlovaca iz 2013. godine.

 

Foto: Mina Petrović

 

 
Komentari
0
Pošalji komentar
IeX T2d
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: