"Iskrenost je mislim najbitnija.  Ako verujete u ono što govorite, verovaće i vama"

Izvor: Niški portal | 08-Dec-2019 | 18:23
„Niški portal je imao čast da intervjuiše, po našem skromnom mišljenju, najkompletnijeg niškog novinara, Draganu Sotirovski, urednika Dopisništva RTS-a.
Mi bismo rekli da je ona pravi primer televizijske pojave, profesionalac, novinar kome se veruje, supruga i majka troje dece, a ona bi rekla da iza svega stoji veliki rad, ljubav prema poslu, velika podrška porodice i da je učila od najboljih.
Intervju je sadržajan i opširan, ali tako je to kad neko ima šta da kaže i ume da kaže“.
 
Ovako je 04. aprila 2017. godine započeo intervju koji je Niški portal radio sa Draganom Sotirovski tada još uvek novinarom RTS – a. Od tada pa do danas puno toga se promenilo, kako kod nas, tako i kod nje. Mi smo se razvijali i učili, a ona je postala načelnica Nišavskog upravnog okruga.
Tada smo je pitali, navodeći najpre da je činjenica da se ona razlikuje od ostatka novinarske scene u Nišu, šta je to što je čini posebnom, a ona je govoreći o svojim počecima, rekli bismo analizirajući šta je sve radila i kako, i pronalazeći pravi odgovor, odgovorila:
„Od beogradskog reportera čije su prve priče bile sa pijace na Zelenom vencu ili sa Ade Huje, do ratnog izveštača, reportera iz poplava, mećave, nesreća, do prezentera raznih inforamcija iz zemlje i inostranstva, od Grčke, Španije, Slovenije, do SAD, Indije, Južnokineskog mora, Vijetnama, Afrike....i brojnih drugih zemalja gde sam uspela da sa svojom ekipom zabeležim zanimljive priče.
Kako sam postigla- ne znam. Kako sam se snašla-vidi se. Zašto sam zapažena- mislim da je zbog prevelike ljubavi za ovim poslom u kome nema prepreke, pa i kada ih je bilo reklo bi se da sam ih rešavala u hodu i to zahvaljujući podršci porodice, pre svega supruga koji je znao da me zameni uvek kada je trebalo. Bilo je podrške i najbližih kolega, pre svega snimatelja Jovice Krstića koji je znao da sve moje ideje i vizuelno isprati. Postali smo tim.
Bila sam prvi novinar koji je sa kamerom ušao u čuveni Istraživački centar za matične ćelije čiji je osnivač poznati glumac Kristofer Riv (Supermen) u Kaliforniji. Jedna sam od retkih u našem poslu koji je imao prilike da vidi kako izgleda unutrašnjost Instituta Princ Filip u Valensiji, gde se kloniraju ćelije. Prvi sam novinar koji je otkrio potomke čuvenog Janisa Janulisa u Grčkoj, koji je u Prvom svestkom ratu dao svoju njivu da se sahrane na Krfu srpski vojnici. Sve je to trajno kamerom zabeleženo, emitovano i sačuvano u bogatom Arhivu RTS-a.“
 
 
 
Tadašnji intervju je bio opširan i dug, možda i ne baš toliko profesionalan sa naše strane, ali smo pitali sve što smo mislili da treba. Dragana je odgovarala na naša pitanja nadugačko i opširno, a mi smo imali utisak da smo najveći medij u zemlji. Poverenje koje nam je tada ukazano je bilo od neprocenjive važnosti jer tada smo shvatili koliko je predusretljivosti, poverenja, uvažavanja i truda došlo sa njene strane, a da pritom nije ni znala kome daje intervju, a svakako je znala da se radi o jednom, u tom trenutku, anonimnom (nepoznatom i novom) mediju.
Dragana Sotirovski je danas načelnica Okruga, a kako to tada nismo znali da će se desiti, sve navedeno ima još veću vrednost.
Inače, ovaj intervju Niškog portala je i danas najposećeniji i najčitniji tekst koji je naša redakcija objavila, a merne jedinice posećenosti govore da se radi o tekstu koji se čitao naveliko, ali u pravom smislu te reči.
Kao načelnik Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski je otvorila vrata svog kabineta građanima. Kaže da je dobra komunikacija sa građanima i institucijama, jedan od prioriteta. Za dve godine, kroz Okrug je prošlo više od 1100 građana, na prijemima svakog meseca. Organizovani su "Karavani inspekcija", "Otvorena vrata sa inspektorima" i brojni sastanci sa ministrima Vlade Srbije.
Dragana je i sada, sa ove pozicije, i ne samo iz svog kabineta, dostupna i u neprestanom kontaktu sa građanima. Upućena je u razne probleme običnih ljudi, pomaže, savetuje i daje lični doprinos razvoju celog Nišavskog okruga.
 
 
Tog 04. aprila 2017. smo je pitali: Poštovana gospođo Sotirovski, drago ste lice na televiziji. Slušam Vas pažljivo kad se pojavite. Šta mislite čime to ostavljate takav utisak?
"Iskrenost je mislim najbitnija.  Ako verujete u ono što govorite, verovaće i vama. I stav je bitan. Čvrsto stojite na svojim nogama i javno iznosite ono što mislite da je važno. Zaboravite na to da ste poznati, da ste javna ličnost,  da vas svi znaju i prepoznaju, postavite se kao da ste jedan od tih ljudi koji vam u tom trenutku daju poverenje i prate vas. Spustite se i na nivo najobičnog čoveka. To je najbitnije za utisak. I naravno, pristojnost koja podrazumeva garderobu, šminku, frizuru. To se uči na prvim časovima televizijskog novinrastva", odgovorila je Dragana.
 
Ovom prilikom se redakcija Niškog portala zahvaljuje još jednom na ukazanom poverenju tada. Pružiti priliku nekom anonimnom da se prikaže javnosti, i to uraditi nesebično i s poštovanjem velikim, zaslužuje da redakcija Niškog portala ovako javno i možda ne baš na profesionalan način ponovo, čestita rođendan Dragani i poželi joj mnogo zdravlja i uspeha, kako na profesionalnom planu tako i privatno.
 
 
Ko je Dragana Sotirovski - BIOGRAFIJA
 
Dragana Sotirovski rođena je 8. decembra u Aleksincu gde je završila Pedagošku akademiju.
 
Diplomirala je na Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a master studije turizmologije završila je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu.
 
Novinarstvom je počela da se bavi 1992. godine angažovanjem na Trećem kanalu tadašnje Televizije Beograd.
 
Od 1993. kao novinar reporter prelazi u Redakciju Jutarnjeg programa i Beogradske hronike, kada postaje i deo tima doajena TV novinarstva Baneta Vukašinovića.
 
Godine 1997. postala je dopisnik RTS-a iz Niša, čijom redakcijom rukovodi kao urednik TV Centra u Nišu od 2011. do 2017. godine.
 
Autorka je brojnih informativnih priloga, dokumentarnih i putopisnih emisija i filmova iz zemlje i inostranstva (Grčke, Bugarske, Italije, Španije, Severne Amerike, Indije, Rusije, Južnokineskog mora). Kao jedan od retkih novinara snimala je rad naučnika u kraljevskom Institutu za regenerativnu medicinu „Princ Filip" u Valensiji, kao i američkih naučnika u Istraživačkom centru u Irvajnu u Kaliforniji. Kao novinar reporter izveštavala je u kriznim situacijama iz svih krajeva Srbije, Makedonije, Grčke i Bugarske.
 
Dvadesetpetogodišnji rad u novinarstvu potvrdila je kao autor brojnih informativnih minijatura i dokumentarnih emisija koje su trajno zabeležene i ostavljene na čuvanje Programskom arhivu RTS-a.
 
Izveštavala je o aktivnostima najvišeg  državnog rukovodstva Srbije i državnika iz regiona, ne samo na prostoru južne i jugoistočne Srbije, već i pri posetama zvaničnika Srbije zemljama u regionu, Bugraskoj, Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini.
 
Za dugogodišnji rad nagrađena je brojnim  priznanjima u zemlji i inostrantsvu:
 
- dobitnica Nagrade za novinarsku hrabrost „Milan Pantić" (2017).
 
- dobitnica Grand pri Međunarodnog festivala TV minijatura „Pres vitez"  (2015).
 
- dobitnica Grand pri Međunarodnog festivala zemalja Podunavskog regiona „Profest" (2013).
 
- dobitnica „Zlatne Nike" na Međunarodnom festivalu „Interfer" (2015).
 
- dobitnica srebrne medalje na Međunarodnom festivalu „Interfer" (2009).
 
- dobitnica dve srebrne medalje na  Međunarodnom festivalu TV minijatura „Pres vitez" (2009. i 2012).
 
- dobitnica bronzane medalje (2012), specijalnog priznanja (2011) i specijalnog priznanja za afirmaciju i razvoj  Festivala autorskog filma zemalja podunavskog regiona „Profest" (2016).
 
- dobitnica specijalnog priznanja na Međunarodnom festivalu „Bratina" u Moskvi
 
- dobitnica Godišnje nagrade Lokalnog antikorupcijskog foruma Niša za seriju priloga o korupciji u zdravstvu i obrazovanju (2015).
 
- dobitnica nagrade za građanski aktivizam „Šetač" (2014).
 
- dobitnica povelje „Kapetan Miša Anastasijević" za kreativan i angažovan doprinos informisanju (2015)
 
- dobitnica godišnjeg priznanja Agencije za borbu protiv korupcije za seriju priloga o korupciji (2015)
 
- višestruko nagrađivana za doprinos i saradnju sa Vojskom Srbije, MUP-om Srbije, brojnim lokalnim samoupravama
 
- tri puta nominovana za NUNS nagradu za istraživačko novinarstvo
 
Nosilac je Zlatnog ordena Lovačkog saveza Srbije za akciju spasavanja divljih konja na Vlasini.
 
Od 2015. do 2017. član Lokalnog antikorupcijskog foruma Niša (LAF-a).
 
Do kraja 2018. predsednica Komisije za informisanje Bugarskog nacionalnog saveta u Srbiji.
 
Medijski je trener po certifikatu NUNS-a.
 
Član je Društva lobista Srbije.
 
Rešenjem Ministarstva pravde Republike Srbije upisana u Registar posrednika (medijatora) Republike Srbije sa licencom br. 740-09-00415/2018-22.
 
Udata, majka troje dece.
 
27.12.2017. Vlada Republike Srbije postavila je Draganu Sotirovski za načelnicu Nišavskog upravnog okruga sa sedištem u Nišu.
 
Ona je šesti načelnik Nišavskog upravnog okruga i druga žena na tom mestu.
 
 
 
Komentari
1
Pošalji komentar
Jor oTg
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: