Ko može da dobije napuštene seoske kuće

Izvor: Niški portal | 15-Feb-2021 | 11:36

Novi program podrške zadrugama za 2021. godinu je usvojen, a ministar za brigu o selu odmah je pozvao zadrugare u Srbiji da se pripreme da iskoriste taj novac.

Vlada Srbije je 4. februara usvojila Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na čitavoj teritoriji Srbije.
 
Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, ministar Milan Krkobabić je rekao da je program podrške poznat, ovo je četvrta godina i zadrugari ga dobro poznaju.


 
"Pola milijarde izdvajamo, oko 60 starih zadruga će moći da računa ove godine na 15 miliona dinara, a novoformirane do 7,5 miliona, to su bespovratna sredstva", istakao je Krkobabić.
 
Objašnjava da su sredstva namenjena za kupovinu osnovnog stada, višegodišnjeg zasada, za nabavku opreme, mašina, tehnologije.
 
Ministar Krkobabić ukazuje da je prioritet da pomoć stigne onima koji su najugroženiji, ali Nacionalni tim za preporod sela Srbije, koji je uradio Akademijski odbor za selo, ima jasan stav, ne mogu da se zapostave oni koji su dobri.
 
Krkobabić iznosi podatak Akademijinog odbora za selo, da postoji oko 150.000 praznih i 50.000 potpuno napuštenih kuća. Kako da se ožive te kuće, upitao je ministar i dodao da je korona učinila da su mnogi pohitali da obnove te svoje kuće.
 
"Naša ideja je da određeni broj kuća država otkupi i da ih ustupi mladim poljoprivrednicima koji su zainteresovani, tri grupe su u pitanju", kaže on.
 
Kriterijumi su prvo: mladi poljoprivrednici koji žele da se osamostale, mladi stučnjaci koji su završili agronomiju, veterinu i sede u velikim gradovima, ali ako im ponudimo kuću, možda ćemo dobiti pravog stručnjaka, i treća grupa su hrabri mladi ljudi iz sveta kulture i umetnosti, pojasnio je Krkobabić.

Komentari
0
Pošalji komentar
7rR Faa
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: