Učenička kompanija "EkoLim" zna kako od limenke napraviti solarni panel

Izvor: Niški portal | 01-Apr-2021 | 10:45

Od iskorišćenih limenki napravili solarne panele kojim bi se u budućnosti zagrevao vazduh i time smanjila zagađenost u gradu. Svoj izum će učenici niške Gimnazije "Bora Stanković", njih petoro, predstaviti na takmičenju iz preduzetništva. Projekat je delo učenika prve godine i u sastavu Učeničke kompanije "EkoLim" su pored Jane, Rastko Petrović, Kaja Gavrilović, Stevan Ranđelović i Tatjana Živadinović.

Učeničku kompaniju "EkoLim" čine đaci prvog razreda, a navode da su inspiraciju za ovaj proizvod pronašli u svakodnevnom životu mladih koji upotrebe na hiljade limenki dnevno, kao i podacima da je Niš grad sa zagađenim vazduhom i da je jedan od glavnih uzroka to što mnogi koriste grejanje na čvrsta goriva. Došli su na ideju da limenke iskoriste na način koji će biti od velike koristi – napravili su solarne panele za zagrevanje vazduha.

Proizvod koji se sastoji od limenki omogućio bi da se smanji količina otpada u gradu, a učenici kažu da im je plan da se u gradu i u dvorištima škola postave posebni kontejneri za limenke. Smanjila bi se i zagađenost vazduha jer bi se u budućnosti zagrevali panelima, pa ne bi sagorevali materijali koji utiču na zagađenost vazduha, poput plastike i čvrstog goriva.

“Imali smo samo jedan dan i uspeli smo da predstavimo svoj projekat, a onda smo na opšte  iznenađenje osvojili treće mesto u Srbiji. Za nas je to bio veliki šok jer smo mi prva godina i za nas je to sve bilo novo”, ponosno ističe Jana.

Izrada panela je u toku, a proizvod će biti predstavljen komisiji na takmičenju iz preduzetništva, koje se ove godine održava onlajn.

Sva takmičenja podržava Ministarstva privrede, USAID, Junior Achivment Srbije i program Evropske unije Erasmus.

 

 

 

 

Komentari
0
Pošalji komentar
hYH 0wp
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: