Ombudsman: U niškom zatvoru sprovedene sve epidemiološke mere

Izvor: Niški portal | 19-Feb-2021 | 00:39
Zaštitnik građana utvrdio je, tokom nadzora nad radom Kazneno-popravnog zavoda u Nišu, da je zavod sproveo sve epidemiološke mere zaštite od širenja virusa kovid-19, kao i u pogledu lečenja obolelih osuđenika koji na raspolaganju imaju sve neophodne lekove - saopšteno je danas iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

U izveštaju Zaštitnika građana je, kako se navodi, ističe se da nisu pronađeni propusti u radu, da je Zavod snabdeven svom potrebnom zaštitnom opremom i medicinskim sredstvima, kao i da su u potpunosti sprovedene preporuke koje je dobio od Instituta za javno zdravlje Niš.
 


 
- Istaknuto je da je u okviru epidemioloških mera organizovano testiranje i izolacija obolelih i osoba koje su bile u kontaktu sa obolelima, kojima je zavod obezbedio dovoljne količine svih raspoloživih lekova potrebnih za lečenje - piše u saopštenju. 
 
Uprava za izvršenje krivičnih sankcija ističe da su izveštajem Ombudsmana potvrđeni naši raniji navodi da osuđenici imaju neophodnu medicinsku negu, a da su sa pojavom korone u ovom zavodu pojedine organizacije želele da zloupotrebe ovu situaciju iz samo njima znanih razloga, šireći lažne tvrdnje da obolela lica u KPZ Niš ne dobijaju terapiju i da zavod nema potrebne lekove. 
 
U ovom trenutku u celom sistemu izvršenja 37 lica ima korona virus, što je 0,3 odsto od trenutno 10.778 lica lišenih slobode. Oni se dobro osećaju, imaju blagu kliničku sliku i njihovo stanje se 24 sata dnevno intenzivno prati.
Komentari
0
Pošalji komentar
vLE MC5
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: