Južnjaci Novu godinu čekaju uz muziku, pečenje, sarmu i domaću rakiju

Izvor: Niški portal | 31-Dec-2019 | 15:31

Ispraćaj stare i doček nove kalendarske godine nezamisliv je bez dobre muzike i dobre trpeze.

Bez obzira na to da li ćete 31. decembar 2019. provesti u kućnoj atmosferi ili ćete "zapucati" u neki hotel, klub, restoran ili trg, pripremite svečanu večeru i uživajte u specijalitetima, uz odabranu "dobru kapljicu" za dodatno popravljanje raspoloženja i čarima svetlećih novogodišnjih ukrasa koji krase vaše domove.

Nova godina označava prelazak iz jedne godine u drugu i slavlja se razlikuju u zavisnosti od kultura.

Praznici predstavljaju doba posebnog raspoloženja, doba kada vlada euforija, toplina i prijateljstvo, kada su svi srećni i tu sreću dele sa drugima.

Budući da se proslavlja u krugu porodice i prijatelja, nezaobilazna je novogodišnja trpeza.

Na novogodišnjoj večeri se nalaze različiti specijaliteti u zavisnosti od kulture, jer svaki kraj ima svoje tradicionalne recepte.

Kada su Niš i južna Srbija u pitanju za najluđu noć je neizbežno da se na trpezi nađe pečenje, uostalom kao i za svako slavlje meraklija i južnjaka na kome se ne uopšte ne štedi, a po čemu su južnjaci poznati.

Pored pečenja, na bogatom stolu domaćica iz Niša i sa područija juga Srbije nezaobilazne su punjene paprike, ali i kiseo kupus, turšija, domaći sir i kajmak kao i domaća ljuta rakija šljivovica.

-Prasetina, jagnjetina, roštilj, domaća rakija iz mog sela, naravno pivo i vino, ali kakva bi to novogodišnja trpeza bila bez slatkiša? Nikakva. Zato se uvek pripremi po neka lepa torta ili kolači, navodi za Niški portal Suzana.P., domaćica i mlada mama iz Kuršumlije.

Bogata trpeza žitelja Niša, Topličkog okruga i juga Srbije zalije se dobrom ljutom rakijom šljivovicom, pivom ili vinom, a atmosferu uz sve navedeno do ključanja dovede domaća narodna muzika i tako do zore.

Komentari
0
Pošalji komentar
zY4 4Rs
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: