Ružić: Škola jeste druga kuća, ali pozivam roditelje da malo razmisle i o prvoj

Izvor: Niški portal | 28-Nov-2022 | 10:17
Ružić: Trstenik i Subotica treba da budu prekretnica, škola jeste druga kuća, ali pozivam roditelje da malo razmisle i o prvoj

Ministar prosvete Branko Ružić gostovao je u emisiji Jutro na TV Prva i tom prilikom govorio i o brojnim slučajevima nasilja u školama kojima svedočimo poslednjih nekoliko dana.

 

Za slučaj koji se desio u Subotici, gde je zbog napada vršnjaka trinaestogodišnjaku izvađena slezina, ministar kaže da je frapantan.

Saosećam sa bolom ovog oca i svih ostalih koji trpe nasilje, a očigledno je da u ovom konkretnom slučaju sistem koji jeste ustrojen i jasan, nije funkcionisao. Razumem svu jed koji roditelj iskazuje. Najvažnije je, naravno, da dete bude dobro, ali i te pretrpljene psihičke posledice nisu nevažne.” – rekao je ministar prosvete i dodao da je nasilje veoma kompleksan društveni fenomen, a da škole nisu izdvojena ostrva već deo tog društva.

Svi smo mi odgovorni za ovo što se događa. Imamo timove za borbu protiv nasilja koji rade vrlo kvalitetno mnoge projekte i edukacije, imamo Centre za socijalni rad i ja se ne bih složio da to ne funkcioniše u praksi. Nulta je tolerancija za nereagovanje i prikrivanje nasilja.

Ružić je podsetio i na to da u Srbiji postoji 1800 škola i 750.000 nečije dece ide u te škole.

Ako govorimo o statistici, onda je važno i da kažemo da je 2019. godine bilo prijavljeno 819 slučajeva nasilja, 2020. kad je bila onlajn nastava bilo je 410, a 2021. 711. Ove godine, do sada 285 od toga najmanje za nasilje prema nastavnicima. Znamo da to sigurno nije sve i da ih ima još i da bi neko možda rekao da u odnosu na 750.000 to nije mnogo, ali je svaki slučaj važan.

Povodom nekoliko slučajeva nasilja o kojima se ovih dana mnogo govori već u utorak zasedaće radna grupa, gde će biti i psiholozi i pedagozi i predstavnici sindikata, rekao je ministar.

Želimo da vidimo kako utegnuti sistem koji je postavljen vrlo kvalitetno, ali očigledno da u određenim sredinama postoji inertnost i strah od prijavljivanja nasilja. Ja to ne mogu da razumem, koji god da je oblik nasilja – digitalno, verbalno, fizičko i apelujem na sve da to prijave. Nastavnike, direktore, roditelje, učenike, da ne prikrivaju da bi izgledalo da je sve u redu. – podsetio je ministar.

Ako roditelj primeti da nešto nije u redu i škola ne reaguje, može da se obrati Ministarstvu.

Govoreći o nasilju kao društvenom fenomenu, ministar podseća i na to da je odgovornost na svima nama.

Kada imate antiheroje, promociju opskurnih likova u medijima, digitalno nasilje na društvenim mrežama, onda je jasno da je odgovornost na svakom od nas. – rekao je Ružić.

On, ipak, tvrdi da sistem funkcioniše i da su dokaz za to mnoge situacije u kojima je pedagoški rad u školama dao rezultat.

Imamo i primere da su nakon pojačanog vaspitnog rada žrtve i vinovnici nasilja postali drugari, to govori da sistem funkcioniše. – rekao je ministar i dodao da će u svakom konkretnom slučaju će odgovornost biti utvrđena. – Ovo je društveni fenomen kojim treba da se bave sva ministarstva, ne samo jedno.

Ministar se osvrnuo i na roditeljsku odgovornost i podsetio da je škola druga kuća našoj deci, ali da je prva ipak važnija.

Ja verujem u nastavnike, u armiju tih ljudi koji vrlo predano rade svoj posao. Škola jeste vaspitno-obrazovna ustanova, i svi je zovemo drugom kućom, ali apelujem na roditelje da razmisle malo i o prvoj kući, tamo počinje vaspitanje. – istakao je.

Nije sankcija ključ, nego prevencija i edukacija. Trstenik i Subotica treba da budu prekretnica i da se vrati autoritet nastavniku. Išli smo i mi u školu i kad uđe nastavnik, šta radimo? Ustanemo. Iz nekog pozitivnog straha ili treme prema tim nastavnicima. Sad nastavnici treba da imaju strah? Pa to nije normalno – rekao je ministar i pozvao sve da prijave i nasilje, ali i nereagovanje na nasilje.

Ako nema reakcije na njihove apele, roditelji se mogu obratiti i Ministarstvu, rekao je Ružić.

 

 

Foto: Pixabay
Komentari
0
Pošalji komentar
l2H BQk
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: