Država daje 15,6 miliona dinara za bolji kvalitet vazduha u Nišu

Izvor: Niški portal | 15-Apr-2021 | 09:20
Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović posetila je Niš, grad kome je ministarstvo kroz konkurse za unapređenje kvaliteta vazduha dodelilo 15,6 miliona dinara, i poručila da je u fokusu tog resora ove godine više nego ikad briga za čist vazduh i da je to jedan od glavnih ciljeva.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Vujović je precizirala da je za zamenu ložišta u domaćinstvima, iz budžeta ministarstva Nišu dodeljeno 12 miliona dinara, a za projekte pošumljavanja i ozelenjavanja 3,64 miliona dinara.

Ukazala je na to da su individualna ložišta jedan od većih izvora zagađenja i da Ministarstvo nastoji da pomognemo Nišlijama da pređu na ekološki čistije energente.

"Mi smo sredstva prebacili gradu, koji će uskoro raspisati konkurs za raspodelu subvencija građanima. Očekujem da će to u velikoj meri da doprinese da kvalitet vazduha bude značajno bolji", kaže Vujović.

Navela je da će kroz ozelenjavanje i novu sadnju Nišlije dobiti zelena ostrva i koridore na opštinama Pantelej i Palilula.

Vujović je pozvala rukovodstvo Niša da prati i nove konkurse ministarstva, priprema projekte i da iskoristi podršku koju država nudi.

"U fokusu ministarstva koje vodim, ove godine je više nego ikad briga za čist vazduh i to je jedan od naših glavnih ciljeva. Zato smo, već na početku godine, prvi put raspisali i sproveli konkurse za zamenu dotrajalih ložišta. Bili smo brzi, ali bio je i Niš. Čestitam gradonačelnici Dragani Sotirovski, na brzo pripremljenim projektima", rekla je Vujović.

Istakla je da resorno ministarstvo u Nišu sprovodi i značajan projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, vredan 50 miliona evra, a za koji navodi da je jedan od najsloženijih projekata u oblasti zaštite životne sredine koji se finansira iz sredstava EU.

Vujović je rekla da je u Nišu započet još jedan veliki projekat uz podršku kineskih partnera koji sprovodi Ministarstvo građevinarstva, a reč je o sanaciji i proširenju gradske deponije, s ciljem da postane regionalni centar.

"Ovo je dokaz da smo potpuno posvećeni ekološkim problemima i zato ću još jednom da istaknem da nema mesta politizaciji ove teme. Ovo mora da bude oblast koja ujedinjuje svakog građanina, jer svi dišemo isti vazduh i svima nam je stalo da uradimo najviše što možemo kako bismo istorijske probleme iz ove oblasti što pre i što efikasnije rešili", poručila je Vujović.

Ministarka je posetila Niš nakon što je obišla radove na regionalnoj deponiji u Pirotu.
 
Komentari
0
Pošalji komentar
i2d fK1
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: