STOP BAHATIM VOZAČIMA: Nišlije održale novi protest, traže strože zakone za bahatost u saobraćaju

Izvor: Niški portal | 18-Jan-2021 | 00:31
Ispred zgrade Osnovnog suda u Nišu i ove subote nastavljena su protestna okupljanja Nišlija koji traže izmenu zakona o saobraćaju i pooštravanje kaznene politike, kako bi se saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom kvalifikovale kao krivična dela.

Protesti su otpočeli nakon što je 4. januara devetnaestogodišnji vozač audija na trotoaru usmrtio dvanaestogodišnjeg dečaka i četrdesetosmogodišnjeg oca troje dece.

Dvadesetpetogodišna Jovana Petković preminula je nekoliko dana nakon što se devetnaestogodišnji mladić sa više od jednog promila alkohola u krvi i probnom vozačkom dozvolom, prošavsi na crveno neprilagođenom brzinom zaleteo u njen automobil 21. novembra.

Njena porodica traži samo pravdu.

"Nju je usmrtio bahati vozač koji je bar pet saobraćajnih prekršaja napravio", kaže Jovanin rođak Aleksandar Petković.

Organizator protesta Milan Miljković kaže za Kurir televiziju da mu je neverovatno to što ga mnogi sugrađani optužuju kao krivca za pojačane kontrole na niškim ulicama.

"Ozlojeđen sam na svoje sugrađane koji su nas kritikovali preko društvenih mreža, nas koji smo izašli da se borimo za svoju i njihovu decu", rekao nam je Miljković.
 
Jedan od učesnika protesta, Goran Mladenović, rekao je da "voziti velikom brzinom i ubiti nekoga ne može da bude saobraćajni prekršaj, već krivično delo sa adekvatnom kaznom".
 
"Saobraćajnih nesreća je bilo i biće, ali kada neko napravi udes pod dejstvom droge, alkohola ili zbog prebrze vožnje, mora da odgovara za ubistvo", istakao je Mladenović.
 
On je naglasio da je veliki problem društva i to što zakoni koji su na snazi nisu isti za sve i ne primenjuju se jednako. Mladenović je naglasio da veliki broj kazni koje su proteklih dana policajci napisali vozačima u Nišu, "neće ništa suštinski rešiti".
 
"To što su pisali kazne za prljave tablice i zastarelu prvu pomoć neće rešiti problem. Svake noći na Bulevaru Medijana čujemo vozila koja 'arlauču' i prolaze neverovatnom brzinom. Radar je na Bulevaru Medijana samo od 11 do 14 sati i ta mera je nikakva", 
izjavio je Mladenović.

Milan Miljković rekao je da su se građani okupili kako bi inicirali promenu zakona i tretiranje saobraćajnih nesreća kao krivičnih dela, a ne saobraćajnih prekršaja. Prema njegovim rečima, niko od građana ne učestvuje u protestu iz političkih razloga, već zato da bi deca mogla da šetaju gradom bez opasnosti da će neko od vozača da ih „pokosi".
 
"Da li je to što je ovih dana saobraćajna policija kaznila 1.700 naših sugrađana, kazna za to što smo kao građani izašli i zatražili da se nešto promeni u cilju veće bezbednosti naše dece", istakao je Miljković.
 
Učesnici protesta su mirnom šetnjom od Sinđelićevog trga preko Bulevara Zorana Đinđića stigli do Bulevara Medijana i mesta na kojem je 4. januara, "audi" usmrtio pešake Andreja Prekljušaja (12) i Dejana Ilića (48). Građani su na mestu nesreće zapalili sveće i najavili da će se na Bulevaru Medijana ponovo, četvrti put, okupiti naredne subote u 15 sati.

 

 

Foto: Niška inicijativa

Komentari
0
Pošalji komentar
dOL p7W
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: