Zbog lepog vremna povećan broj obolelih od virusa!

Izvor: Niški portal | 01-Oct-2019 | 09:08

Proteklih dana, zabeležen je povećan broj pacijenata iz Niša i sa područija Topličkog opkruga koji se javljaju lekarima zbog povišene temperature, bolova u grlu i kostima, kao i problema sa respiratornim organima, što ukazuje da se radi o nekoj virusnoj infekciji, sličnoj gripu.

-Ništa nije alarmantno, a ni neobično za ovo doba godine, posebno zbog visokih, gotovo letnjih temperatura u oktobru mesecu, koje pogoduju bujanju i širenju virusnih infekcija, kažu u prokupačkoj Hitnoj službi.

Krajem oktobra, počeće vakcinacija protiv gripa, najmasovnijeg sezonskog zaraznog oboljenja, a do tada se očekuje da izvestan broj vakcina, od 290.000 doza, koliko je planirano ove godine za zdravstvene ustanove u Srbiji njima bude i isporučen.

Kako naglašavaju lekari, vakcinu protiv gripa trebalo bi da prime svi, ali prioritet imaju stariji od 65 godina, hronični plućni i srčani bolesnici, kao i svi oni kojima bi grip zbog komplikacija i primarne bolesti ugrozio život.

Kako su najavili iz Instituta za javno zdravlje "Batut", za ovu godinu, nabavili su sveobuhvatniju vakcinu nego lane, koja će u većem procentu da štiti.

Prema rečima lekara, određene osobe imaju veći rizik za nastanak komplikacija izazvanih gripom, koje mogu da imaju i smrtni ishod.

Rizične grupe su osobe sa respiratornim oboljenjima, kardiovaskularnim, bubrežnom disfunkcijom, metaboličkim oboljenjima i drugim, a pod većim rizikom su i gojazne osobe i trudnice.

-Treba zaštiti decu, naročito koja imaju bronhijalnu astmu i onu stariju od šest meseci do pet godina, jer mališani kada se zaraze, duže nose virus nego odrasli, čak i do dve nedelje, pa je veća mogućnost daljeg širenja infekcije, ističu lekari.

Ipak, ukoliko spadate u one koji ne žele vakcinu, preporuka je svakako unošenje što više vitamina i tečnosti. Svakako nije na odmet poslušati i savete starijih pa jesti beli luk, za koji stari kažu da je bolji od bilo kog leka te da ubija sve viruse. 

Komentari
0
Pošalji komentar
mSI gY7
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: