Doktor: Srčana slabost dovela do kome čoveka, ne vakcina

Izvor: Niški portal | 01-Apr-2021 | 08:48

Srčana slabost je dovela do komatoznog stanja čoveka iz Severne Makedonije, a ne vakcina koju je primio, tvrdi direktor kliničkog centra u Nišu Zoran Perišić.

Muškarac, star 73 godine, je još u komi. Perišic pojašnjava: „Izgubio je svest u toku vakcinacije u nedelju, usled srčanog zastoja u toku samog davanja cepiva".

„Zato je nemoguće da je bilo koji sastojak vakcine toliko brzo stigao u ostatak organizma, kako bi to što se desilo, kolaps čitavog sistema, moglo biti povezano sa vakcinom. I da je uboden u arteriju, reakcija ne bi mogla da bude ovako brza, tvrdi za N1 direktor KC Niš Zoran Perišić.

Pošto je u nedelju u Nišu primio vakcinu protiv koronavirusa „Astra-zeneke", kako pojašnjava Perišić, Makedonac je pao, prestao je i da diše.

Posle početne rezervisanosti po pitanju toga šta je izazvalo srčani zastoj, danas je Perišić izričit: „Njegovo stanje „apsolutno nije povezano sa dejstvom vakcine".

„Pacijent je nepromenjeno, ali ono što sada sa sigurnošću znamo je da je razlog za njegovo loše stanje to što ima loše srce sa pumpnom funkcijom koja je svedena na trećinu. Tako loše srce generiše maligne poremećaje srčanog ritma i to je situacija u kojoj se preventivno ugrađuje defibrlirator. Vrsta pejsmejkera koju ja ugrađujem ovde u Nišu više od 15 godina. U trenutku kada mu se to desilo – do dolaska Hitne pomoći, koja ga je reanimirala, srce mu nije radilo i ono što ga je održalo je masaža srca i ono što mu je rađeno u međuvremenu, masaža grudnog koša i slično", objasnio je direktor KC Niš, prenosi N1.

Danas je, prema njegovim rečima, ponovo imao sličan napad.

„To nam je sa sigurnošću pokazalo da je etiologija njegovog gubitka svesti, pada sistema u nedelju, zapravo kardiološke prirode. Bukvalno, u trenutku kada mu je izvađena igla iz mišića, on je pao. To ne može da ima veze sa vakcinom", istakao je Zoran Perišić.

Komentari
0
Pošalji komentar
cTi Hlb
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: