Država planira da finansira polovinu troškova za izolaciju i zamenu stolarije

Izvor: Niški portal | 06-Apr-2021 | 08:51

Država bi od juna, u saradnji sa lokalnim samoupravama, trebalo da finansira polovinu troškova zamene vrata i prozora, izolacionih fasada i grejnih sistema.

„Novi zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije građanima će omogućiti, između ostalog, da zamene prozore i vrata odnosno spoljnu izolaciju na zgradama, urade izolaciju krovova i sisteme grejanja. Ovim zakonom predviđeno je formiranje Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, koja će nakon usvajanja zakona u Narodnoj Skupštini, biti fomirana u junu mesecu. Takođe, kroz novi zakon o obnovljivim izvorima energije biće omogućen lakši put građanima da sami proizvode električnu energiju i na taj način smanje račune“, kazao je Lakićević, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Državni sekretar je posebno istakao da je uloga Uprave da pomogne građanima u finansiranju zamene vrata i prozora, izolacionih fasada i grejnih sistema time što će se zajedno sa lokalnom samoupravom finansirati do 50 odsto troškova, a 50 odsto će građani sami plaćati.
 
Građani bi trebalo da naprave predmer i predračun radova koji su potrebni od strane preduzeća koji se bave ugradnjom prozora, termoizolacije itd. “Sa tim predračunima će doći u lokalnu samoupravu. Onda se izlazi na teren, u domaćinstva. Nakon toga će biti napravljena lista i moći će da se počne sa finansiranjem tih radova” naveo je Lakićević za RTS.

„Postupak će se biti jednostavan za građane, a aktivnosti će se realizovati u saradnji sa lokalnim samoupravama i putem javnog poziva. Planirano je da se takođe nastavi i sa sufinansiranjem projekata energetske sanacije javnih objekata i modernizacije javnog osvetljenja u jedinicama lokalne samouprave. Nakon formiranja Uprave, plan je da u narednim fazama subvencije proširimo kako na javne zgrade i ustanove, tako i na škole i vrtiće“ dodao je Lakićević.

Komentari
0
Pošalji komentar
SQ9 6lb
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: