Kon: Kritične tačke su Novi Sad i Niš, danas konsultacije o merama

Izvor: Niški portal | 30-Mar-2021 | 12:45

Antikorona mere daju rezultate - već dve nedelje nemamo jasan porast broja obolelih i umrlih već održavanje situacije, čak i blago popuštanje u Beogradu, rekao je danas epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon i najavio da će danas biti održane konsultacije oko mera.

Kon je rekao da je toku prethodne nedelje, kada je reč o broju zaraženih, zabeležena "stabilizacija na visokom nivou", dok se za Beograd može reći da se "zaravnila kriva" i da ima naznaka "spuštanja", ali da će se situacija i dalje pratiti.
 
"Virus kulja među onima od 20 do 50 godina, a da bi se njegovo prisustvo smanjilo, tu su zaštitne mere i tu je vakcinacija", ocenio je Kon i savetovao da se kampanja vakcinacije usmeri upravo prema građanima te starosti.
 
Onima koji su preležali kovid, kako je rekao, preporučuje se vakcinacija i to tri meseca od procene kliničara da su ozdravili.
 
Dodao je da su "kritične tačke" u Srbiji u pogledu prisustva korona virusa Novi Sad i Niš, a da se smiruje situacija u Vranju i Leskovcu.
 
"Kada je reč o ublažavanja mera, još uvek smo u teškoj situaciji - virus gubi snagu, i ne treba mu dati prostora da se ponovo raširi"
, rekao je Kon i upozorio da su u glavama ljudi kafići i restorani "zamišljene oaze u kojima kao da nestane opasnost od virusa, što je pogrešno".
 
"Čak i u baštama (kafića) - ako sede bliže od metar i po, isto su izloženi riziku", naglasio je Kon.
 
Ponovio je da, kada biramo mere, biramo između očuvanja zdravstvenog sistema i ugostiteljstva.

Komentari
0
Pošalji komentar
eXR IS2
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: