Gradonačelnica Niša na Ekonomskom forumu zemalja Zapadnog Balkana

Izvor: Niški portal | 21-Nov-2022 | 09:54
Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski učestvovala u radu Ekonomskog foruma zemalja Zapadnog Balkana koji se održavao u glavnom gradu Češke. Predstavnici Srbije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije predstavljaju dostignuća u oblasti pametnih gradova.
 
 
"Na upravo završenom Ekonomskom forumu u Češkoj Republici, gde su glavne teme bili pametni gradovi, Niš je bio odličan primer sistema Smart City koji uz podršku Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja priprema infrastrukturu i razvija informacioni sistem radi lakše i ekonomične primene različitih servisa koji obezbeđuju uređen način funkcionisanja u gradu. Iz jedinstvenog operativnog centra u Naučno-tehnološkom parku, kada krene primena sistema, moći ćemo da u svakom trenutku imamo informacije o broju vozila na ulicama, gužvama na raskrsnicama, nivou Nišave, popunjenosti kontejnera, nivou zagađenja vazduha, slobodnim parking mestima, stanju javne rasvete, pregled svih ulaza u grad i slično. Češki privrednici zainteresovani su za ulaganja u Srbiji. Niš je sa povoljnim poslovnim okruženjem idealno mesto, jer ćemo uz pomoć države dobiti novu modernu industrijsku zonu ka Aleksincu. Tražili smo i partnere za izgradnju EKSPO centra za koji već imamo pripremljen projekat. Delegacija Srbije učestvovala je na Ekonomskom forumu u Pragu u organizciji SKGO", saopštila je gradonačelnica Sotirovski posredstvom zvanične stranice na društvenoj mreži fb.
 
 
Delegacija Srbije učestvovala je na Ekonomskom forumu u Pragu u organizaciji Stalne konferencije gradova i opština.
Poruke Ekonomskog foruma su značajne za zemlje regiona.
 
U oblasti zelene i digitalne tranzicije, koje spajaju zemlje EU sa zemljama Zapadnog Balkana, realizuju se 24 investicije od 3,4 milijarde evra od kojih je polovina iz granta EU.
 
Energija je glavna tema investicionog fonda EU i zemlje u regionu biće podržane sa milijardu i po evra za projekte u toj oblasti.
Evropski zeleni plan će biti potpuno ostvaren u zemljama Zapadnog Balkana, jer one imaju i ogroman turistički potencijal.
 
Na Ekonomskom forumu u Češkoj Republici istaknuta je i važnost agrobiznisa i investicija u digitalnu budućnost, kao i implementacija digitalne agende u zemljama Zapadnog Balkana.
 
Delegaciju Srbije koju su činili predstavnici Kruševca, Užica, Leskovca, Kragujevca, Beograda, Valjeva, Vranja i Novog Pazara i Niša posetili su u Pragu Ambasadu Srbije u Češkoj.
 
Komentari
0
Pošalji komentar
dtS gSQ
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: