(VIDEO) ZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM PRIORITET JE GRADA NIŠA

Izvor: Niški portal | 02-Aug-2020 | 14:02

ZA KORAK NAPRED - PODRŽI OSOBE SA HENDIKEPOM

Tijana Đorđević Ilić, većnica grada Niša

Zapošljavanje osoba sa inavliditetom do početka devedesetih bilo je regulisano posebnim zakonima, vodila se sveopšta drušvena briga i problem zapošljavanja rešavao se na visokom državnom nivou. Osobe sa invaliditetom zapošljavale su se u takozvanim zaštitnim radionicama, i republičkim i gradskim javnim preduzećima, u velikim kompanijama na specijalno rezervisanim mestima. Inflacija, ratovi, blokada zemlje, izolacija, organizovani kriminal devedesetim, a onda i nesrećna privatizacija učini su da početkom milenijuma položaj osoba sa invaliditetom bude jako težak.

Poslednjih desetak godina stvari se menjaju u pozitivnom smeru. Borba za veća prava OSI uzima sve više maha, borba za rušenje arhitektonskih i socijalni barijera, borba za kvalitetnije obrazovanje, zdravstvenu, socijalnu zastiti, posao.

- U minule četiri godine grad Niš je učinio mnogo da život osoba sa invaliditetom bude bolji. Uvedene su  nove usluge, izmenjene su neke odluke koje se direktono tiču upravo kvaliteta života osoba sa invaliditetom. Sa stabilizacijom javnih finansija omogućeno je stabilno finasiranje projekata i programa koji su vezani za osobe sa invaliditetom. Samo za afirmaciju i jačanje udruženja OSI, njih 19, iz gradske kase izdvojena su 22 miliona dinara – kaže Tijana Đorđević.

Posle donošenja novog zakona o zapošljavanju i profesionalnoj orjentaciji OSI situacija se drastično popravlja. Novootvorene strane kompanije pod pritiskom zakona zapošlavaju osobe s invaliditetom, neke društveno odgovore čak afirmišu i podstiču.

To pokazuje i statistika Nacioanlne službe za zapošljavanje, gde je poslednjih godina broj OSI viseštruko smanjen.   

-Grad izdvaja značajna sredstva za aktivne mere zapošljavanja, gde svakako spadaju i OSI. Za javne radove grad izdvaja 3-4 miliona za zapošljavanje. Tu su mnoga gradska preduzeća, Mediana, Naissus, zatim Elmont, Zavoz za zdrastvenu zaštitu radnika, Istorijski arhiv…- kaže Tijana Đorđević Ilić.

U sklopu grada, kabineta gradonačelnika, osnovan je Savet za rad sa osobama sa invaliditeom. On ima 11 članova bukvalno iz svakog segmenta javnog života.

- Grad Nis dobio je prvu nagradu za strateško i proaktivno promišljanje što samo govori o nastojanju grada Niša da pomogne strateški osobama sa invaliditetom i da im sva prava približi, i sa gradskog i sa repobličkog nivoa – kaže Tijana Đorđević Ilić.

 

 

Uz najveći problem diskriminaciju i obrazovanje, Grad dve godine sporovodi projekat Laki kilometer.

- Ponosni smo na taj projekat, uklonjene su barijere na institucijama grada, centar grad i centralne gradske ulice izgledaju sada drugačije. Urađene su taktilne trake za slabovide-  i ove i naredne godine izdvajaće se novac za uklanjnje barijera i standardizovanje svega što je urađeno za OSI - kaže Tijana Đorđević Ilić.

Niški portal, 02.08.2020.

Komentari
0
Pošalji komentar
f6C mGT
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: