Da li je oduzimanje vozila način da se bahatim vozačima stane na put?

Izvor: Niški portal | 12-Feb-2021 | 00:57

Ponovo se razmišlja o predlogu da se vozaču sa više od dva promila alkohola u krvi ili bez položenog vozačkog ispita oduzme vozilo, što je već bilo predloženo u nacrtu izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja, 2014. godine. O ovako drastičnoj sankciji bilo je dosta polemike.

U saobraćajnoj policiji kažu da je to možda jedini način da se bahatim vozačima stane na put. Povod bi, kažu u MUP-u, mogla da bude poražavajuća statistika prema kojoj je samo od 25. do 31. januara iz saobraćaja isključeno 38 vozača zbog nasilničke vožnje i 40 zbog vožnje pod dejstvom droge.

 


 
Pored toga razmišlja se i o povećanju kazne zatvora, novčane kazne i povećanje broja negativnih bodova.
 
Predlog predviđa da policija od vozača oduzima kola najpre privremeno, a po pravosnažnoj presudi i trajno. Oduzeta vozila bila bi prodavana na aukciji, a novac uplaćivan u Fond za bezbednost saobraćaja.
 
"Samo tokom prošle prošle godine 652 vozača bilo je pozitivno na narkotike, najviše je otkriveno u Kruševcu - 85, a nešto manje u Kraljevu i Čačku", kaže Ivica Stanković iz MUP-a.
 
Izmenama zakona 2018. godine uvedena je kazna zatvora za nasilničku vožnju, pa se zbog tog prekršaja vozač kažnjava sa 30 do 60 dana zatvora ili radom u javnom interesu od 240 do 360 sati, a u oba slučaja mora da plati od 120 do 140 hiljada dinara. Pored toga, oduzima mu se dozvola na najmanje devet meseci i dobija 15 kaznenih poena.
 
"Privatna svojina je svetinja. Ne, život je svetinja, a svako ustavno zagarantovano pravo možete ograničiti javnim interesom", ističe Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
 
Po novom predlogu, ukoliko je prilikom nasilničke vožnje prouzrokovao saobraćajnu nezgodu, zatvorska kazna je 45 do 60 dana, društveno koristan rad 300 do 360 sati, a novčani deo se povećava na 130 do 150 hiljada dinara.
 
Tada se dozvola oduzima na najmanje 10 meseci i dobija 17 negativnih poena.
 
Ukoliko vozač nije vlasnik vozila on mora isplatiti procenjeno vozilo vlasniku koji ga odkupljuje od MUP-a, kažu u Komitetu za bezbednost saobraćaja.

 

Foto: Tanjug

Komentari
0
Pošalji komentar
yWd n3F
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: