Preskupo letovanje u Srbiji: Smeštaj skuplji nego u Grčkoj, turisti besni

Izvor: Niški portal | 27-Jun-2020 | 09:35

Prosečna cena smeštaja za četvoročlanu porodicu za deset dana kreće se između 400 i 600 evra.

Ove godine, letovanje u Srbiji moglo bi da bude skuplje i od čuvenih svetskih destinacija. Veliki broj građana odlučio je da odmor ove godine provede u Srbiji, a zakon "ponude i potražnje" izazvao je drastičan skok cena, od 30 do čak 50 odsto, pišu "Novosti".

Uprkos tome, "udarna sezona" već je rasprodata.

Prosečna cena desetodnevnog smeštaja za četvoročlanu porodicu na najtraženijim lokacijama poput Vrnjačke Banje, Kopaonika, Zlatibora ili Sokobanje je od 400 do 600 evra, a u hotelima sa više zvezdica ovoliko košta samo jedna noć!

Oni koji letuju u Crnoj Gori i Grčkoj znaju da se u junu i julu najam apartmana plaća i dvostruko manje od ove cifre.

Mera Vlade Srbije da se podelom besplatnih vaučera podrži domaći turizam, verovatno je uticala da hiljade turista prelome i odluče da godišnji odmor provedu u našim banjama, na planinama i u izletištima.

Mnoge je, međutim, cenovnik razbesneo. Letovanje u Srbiji, kažu, ne samo da neće sačuvati budžet, nego je i skuplje od putovanja van granica.

Društvene mreže krcate su komentarima kivnih domaćih turista koji su u pokušaju da rezervišu letovanje u Srbiji, naišli na paprene cene!

"U Bukovičkoj banji skuplje nego na Maldivima", "Sokobanja prešišala Grčku", "'More' u Vrčnjakoj Banji paprenije od Krita" - samo su neki od komentara.

"Doslovce sam pao u nesvest kada sam na sajtu za bukiranje video da smeštaj za suprugu mene i dvoje maloletne dece u hotelu na Kopaoniku košta više od pola miliona dinara", kaže za "Novosti" Beograđanin Janko S.

Za sedam dana u zlatiborskom hotelu bračni par sa dvoje dece treba da izdvoji više od 1.000 evra, a u Vrnjačkoj Banji 800 evra. Za polupansion, sve to stiže na oko 2.000 evra!

Ali, ovaj skok cena nije nikakvo iznenađenje, smatra direktor "Jute" Aleksandar Seničić:

"Ekonomski je logično i očekivano, kada je veća tražnja, a manja ponuda, da dođe do porasta cena. Način da se to spreči bio je u promociji drugih destinacija, osim tih nekoliko najatraktivnijih. Svi su nagrnuli na tih nekoliko destinacija, pa je u njima smeštaj poskupeo od 30 do 50 odsto", kaže Seničić za "Novosti".

"Dok je smeštaj u Sokobanji lane bio pet evra, sada je deset, a i dalje postoji veliki broj predivnih, malo poznatih i nedovoljno promovisanih, destinacija u zapadnoj i istočnoj Srbiji, gde smeštaj košta od pet do osam evra."

Predstavnici turizma najposećenijih mesta u Srbiji tvrde da su cene smeštaja ostale iste kao prošle godine. Čak rekordnih 40.000 vaučera, desetina od ukupnog broja, završilo je u Vrnjačkoj Banji.

Prema rečima Ivana Trifunovića, direktora Turističke organizacije Vrnjačke Banje, uprkos kapacitetu od 20.000 kreveta, u ovom mestu će se u julu i avgustu tražiti i krevet više.

"U ta dva udarna meseca već imamo bukirano 95 odsto kapaciteta", kaže Trifunović.

"Aranžmani za mart, april i maj, kao i školske ekskurzije, prebačeni su na ove mesece. Kao i ranije, krevet može da se nađe i po ceni od 1.000 dinara po osobi, ali i za 12.000 pa i više, shodno željama i mogućnosti. Apartman za deset dana, za porodicu sa dvoje dece, najmio se za 250 evra, a na mnogo mesta kompletan ručak košta 500 dinara."

I predsednik Turističke organizacije Zlatibora Vladimir Živanović tvrdi da cene nisu veće nego lane. Kako kaže, na ovoj planini, gde je u opticaju 30.000 ležajeva, a očekivana popunjenost u sezoni 85 odsto, krevet može da se plati od najnižih osam evra, pa naviše. Nadaju se dnevnoj poseti od 20.000 ljudi tokom jula.

Komentari
0
Pošalji komentar
k3v ciR
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: