Kisić: Ne možemo očekivati čudo, vakcina nije 100 posto sigurna

Izvor: Niški portal | 29-Jun-2020 | 09:10

Gostujući u emisiji "Hit Tvit" na TV Pink, dr Darija Kisić Tepavčević je istakla da izbori nisu predstavljali epidemiološki rizik, ali i da smo se svi preterano opustili.

"Čitav svet je prerano počeo da priča o drugom talasu, o tome možemo da pričamo tek kad prestane cirkulacija virusa u prvom talasu. Svi smo se vratili normalnim životima,planirali smo da odemo na odmore pa posle ćemo videti kako. Virus nikad nije nestao, nadali smo se da će vremenske prilike utiacti i ubiti ga, nije se desilo. Dozvolili smo sami. Niko ne može da se zarazi ako ne dođe u blizak kontakst sa osobom koja je rezervoar zaraze. Sve je više asimptomatskih slučajeva svi smo potenscijalni nosioci zaraze. Svašta smo pričali, da može da se prenese preko hrane i vode, prenosi se isključivo kapljičnim putem i  svežom kontaminacijom premeta", kaže dr Darija.

"Niko nije nosio maske. To i jeste suština. O virusu ne znamo mnogo. Pokazano je da opšte prevntivne mere, koje su izgledale banalno, kao nošenje maske, udaljenost... to spasava živote. Niti je skupo, niti teško, svako to može da primeni."Kada bi se svaki stanovnik planete ponašao tako, virus ne bi imao gde da se razmnožava i prenosi. To hipotetički izgleda da nije teško. To ne možemo ni u jendom javnom prevozu da postignemo. Čekamo vakcinu, nadamo se vakcini, efektivnost vakcine nije stoprocentna, nijedne vakcine, pa ni protiv gripa. Ne možemo očekivati čudo. Opet je sve na nama", kaže dr Kisić

Komentari
0
Pošalji komentar
JR4 alt
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: