Direktorka "Torlaka": Proizvodnja ruske vakcine znači dostupnost u svakom trenutku

Izvor: Niški portal | 22-Feb-2021 | 08:53

Proizvodnja ruske vakcine protiv korona virusa "Sputnjik V" na Institutu "Torlak" značilo bi da je ona građanima u svakom trenutku na raspolaganju, kontininuitet imunizacije nikada ne bi bio doveden u pitanje i oni bi bili preventivno zaštićeni od pojave ove bolesti, izjavila je direktorka Instituta Vera Stoiljković.

Ona je je navela da je delegacija ruskih stručnjaka odobrila da na Institutu "Torlak" počne prva faza proizvodnje ruske vakcine, koja obuhvata proizvodnju finalnog glota i finalnog proizvoda, što praktično znači punjenje i pakovanje vakcine.
 
"To znači da će se taj deo proizvodnog procesa odigravati na Institutu 'Torlak'. Kojom brzinom ćemo ići zavisi od vremena koje je potrebno da se proizvodni pogoni usklade sa proizvodnjom nove vakcine", objasnila je Vera Stoiljković.
 
Na pitanje šta je sve potrebno za drugu fazu proizvodnje koja podrazumeva celokupan proces proizvodnje, ona je navela da još o tome nije razgovaralo.


 
"Za drugu fazu potrebno je da pre svega započnemo razgovore u vezi toga, mi o tome još nismo pričali to je praktično početak proizvodnje ove vakcine. Da bi do toga došlo moramo da preuzmemo tehnologiju, moramo da napravimo nove pogone, da ih obezbedimo sa opremom i sistemima i odgovarajuće obučenim kadrom", zaključila je Vera Stoiljković.

Komentari
0
Pošalji komentar
ZvY VWN
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: