Izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju: Trudnicama naknade redovno i na vreme, čak i kada poslodavci ne uplaćuju doprinose

Izvor: Niški portal | 18-Feb-2021 | 00:45

Novim zakonom o zdravstvenom osiguranju, koji bi Srbija trebalo da dobije sredinom godine, trudnice u Srbiji bi trebalo da, bez obzira na bahatost poslodavaca, dobijaju naknade redovno i na vreme.

Praktično, trudnice bi tako od juna, zbog sprečenosti da rade, mogle da ostvaruju pravo na naknadu bez obzira na to da li su im uplaćeni doprinosi, piše Blic.


 
Nacrt novog zakona o zdravstvenom osiguranju je u javnoj raspravi koja će trajati do kraja februara. Zatim se očekuje usvajanje zakona u Skupštini, a stupanje na snagu od juna. I tada će trudnice zakonom dobiti prava koja do sada nisu imala, a zbog čega se vrlo često dešavalo da im naknade kasne i po nekoliko meseci.
 
"Nacrtom zakona je predloženo da osiguranice u slučaju privremene sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija tokom održavanjem trudnoće, ostvaruju prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, bez obzira na to da li je uplaćen dospeli doprinos, dakle i pravo na naknadu zarade zbog privremene sprečenosti za rad, a što nije slučaj prema važećem rešenju", navodi se u obrazloženju nacrta Zakona.
 
Prema trenutno važećem rešenju, kada nisu uplaćeni dospeli doprinosi za zdravstveno osiguranje, trudnica, može ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu i prava na naknadu troškova prevoza. Ne, međutim, i svoju zaradu.

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže da će za trudnice svakako biti veliki plus da dobijaju svoje naknade na vreme, jer je novac u periodu održavanja trudnoće i kasnije kada stigne beba uvek više nego potreban.

Komentari
0
Pošalji komentar
98h gg8
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: