Vlada: Nezaposlenima od 1.juna kreće isplata 60 evra

Izvor: NIški portal | 16-Apr-2021 | 09:18
Umesto jednog minimalca, turističkim vodičima i turističkim pratiocima biće isplaćena pomoć od dve minimalne zarade. Naime, Vlada Srbije danas je usvojila izmenu uredbe kojim će vodiči i pratioci dobiti dva puta po 30.900 dinara. Isplata će, kako ističu u Vladi Srbije, biti u julu i avgustu. 
 
Pomoć u istom iznosu od dve minimalne zarade sleduje i zaposlenima u ugostiteljstvu i turizmu, ali i slobodnim umetnicima.

Nezaposlenima na evidenciji RGZ od juna kreće isplata 60 evra, bez prethodne prijave.

Kada je reč o zaposlenima u ugostiteljstvu i turizmu, dva minimalca bi trebalo da dobije svaki zaposleni u tom sektoru za koga je poslodavac isplatio platu za decembar 2020. i podneo odgovarajuću poresku prijavu.

Nezaposleni
Pomoć u iznosu od 60 evra u dinarskoj protivrednosti biće isplaćena svim državljanima Srbije koji se nalaze u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje na današnji dan, saopštila je Vlada.

„Nacionalna služba za zapošljavanje, pre početka isplate, sačiniće izvod iz službene evidencije lica koja imaju pravo na pomoć i dostaviti ga Banci Poštanska štedionica Isplata novčane pomoći vršiće se bez prijave lica, počev od 1. juna ove godine", navode u Vladi Srbije.

Novac će, kako se ističe – biti uplaćen na posebne namenske račune.

Samostalni umetnici
„Uzimajući u obzir da su građani koji samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u kulturi najranjivija kategorija u uslovima pandemije kovida 19, Vlada Srbije dodelila je bespovratnu pomoć u iznosu većem od 230 miliona dinara, za više od 3.100 samostalnih umetnika. Samostalni umetnici čiji status je utvrđen od strane reprezentativnog udruženja u kulturi dobiće pomoć u visini od dve minimalne zarade, koje će biti isplaćene u julu i avgustu", navela je Vlada.

Rebalans
Na sednici Vlada Srbije usvojila je i rebalans budžeta za 2021. godinu.

Tako ukupni prihodi i primanja iznose 1.356,2 milijarde dinara, što je za 19,9 milijardi dinara više u odnosu na iznos prihoda planiran inicijalnim budžetom za ovu godinu.

„Rebalans budžeta usmeren je na ublažavanje posledica izazvanih epidemijom kovida 19 i na značajno uvećanje kapitalnih investicija, posebno u izgradnji zdravstvene infrastrukture. Za kapitalne investicije u 2021. godini izdvojeno je 362,1 milijardi dinara, dok je na nivou opšte države ta brojka oko 430 milijardi dinara", saopštila je Vlada posle sednice.

Projekcija rasta BDP-a za ovu godinu zadržana je na nivou od šest odsto. Predviđeni su ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 1.768,4 milijardi dinara.
 
Komentari
0
Pošalji komentar
zVB lV6
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: