Laboratorija u Nišu će moći da testira 1000 uzoraka dnevno, a stigla i zaštitna oprema

Izvor: Niški portal | 13-Apr-2020 | 10:21

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović doneo je u Niš donaciju za niški Institutu za javno zdravlje i Veterinarsko specijalistički institut. Radi se o zaštitnoj opremi namenjenoj zaposlenima u laboratorijama.

Od donacija, kako kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, kineskih prijatelja, biće izgrađene dve montažne laboratorije za testiranje na koronu, u Beogradu i Nišu. Rekao je i da će ta laboratorija u Nišu analizirati po 1.000 uzoraka dnevno.

Dok god su nam laboratorije u funkciji, sistem će da radi. Zaključićemo ugovor o donaciji između kineskih prijatelja i Srbije. Jedna od novih laboratorija biće u Nišu, pored one u Kliničkom centru Srbije. Pripreme za njeno fukcionisanje su u toku - rekao je Nedimović.

U Niš su stigle i tri tone koncentrata natrijum hipohlorita, od čega će se dobiti 30.000 rastvora za definfekciju, rekao je ministar Nedimović i podsetio da je juče Niš dobio i 75- to procentni alkohol namenjen dezinfekciji.

Prema rečima ministra, biće zaključen ugovor između kineskih prijatelja i Srbije o donaciji kojim je predviđena izgradnja laboratorije za testiranje  u Nišu.

„ Pripreme za njeno funkcionianje su toku. Radi se o lakom montažnom objektu koga je lako postaviti u kratkom vremenskom periodu“, rekao je ministar Nedimović.

Postojeći kapaciteti u Veterinarsko specijalističkom institutu i Institutu za javno zdravlje su oko 200 testiranja dnevno, a kako je najavio ministar nova laboratorija bi trebalo da ima kapaciret od najmanje 1000 testiranja.

Komandant Okružnog štaba za vanredne situacije i načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski , koja je prisustvovala predaji donacije napomenula je da će laboratorija koju će graditi država Srbija u krugu Kliničkog centra ostati trajno gradu Nišu i biće jedna od najopremljenijih laboratorija za testiranje na viruse.  

Ona je podsetila da su se Nišavskom upravnom okrugu javili brojnii pojedinci i kompanije koje su pomogle zdravstvene institucije u Okrugu i šire.

Komentari
0
Pošalji komentar
GUd 3pc
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: