Kad roditelji ostare: Evo kako da im olakšate život

Izvor: Niški portal | 14-Dec-2020 | 09:40
Briga o ostarelim roditeljima je možda došla kao nešto neočekivano u vaš život. Odjednom, primetili ste da se sporije kreću, postaje im sve teže da obave neke osnovne svakodnevne obaveze ili zanemaruju ličnu higijenu. Vrlo je verovatno da se sa svim tim, kao pratilac starosti, udruže i bolesti, pa da postane očigledno da vas roditelji zaista trebaju.

Bilo da živite u istoj kući ili da vaši roditelji imaju svoj životni prostor kada postane jasno da im je nega neophodna, postoje neki koraci koje morate preduzeti za njihovu dobrobit. Da biste očuvali njihovo zdravlje i istrajali u misiji da oni što duže i lagodnije žive, potrebno je da napravite dobar plan.

Brinuti o roditeljima neće uvek biti lako. Međutim, uz negu, nesebičnu ljubav i veliku mentalnu snagu moguće je osigurati im bezbednu i prijatnu svakodnevicu, a pritom ne zapostaviti i svoj lični i poslovni život i obaveze.

 

Kome se sve možete obratiti za pomoć?

Prvo pitanje na koje treba naći odgovor jeste: ko vam sve može pomoći da brinete za roditelje? Preuzeti tako veliku odgovornost može biti izuzetno teško ako nemate na koga da se oslonite. Imajte na umu i to da će se kako stare potrebe vaših roditelja povećavati, pa samim tim će i vaše obaveze biti brojnije.

Ukoliko je to moguće, uključite celu užu porodicu. Značiće vam u onim danima kada vam je potreban predah ili imate previše obaveza na poslu. Vožnja, priprema ručka ili neplanirana poseta lekaru, ali i dodatna pomoć oko kućnih poslova – svi ovi zadaci mogu se naći na vašoj listi.

Razmotrite mogućnost da uključite i profesionalce. Kada je u pitanju čuvanje starijih osoba i nega stručno medicinsko osoblje može vam mnogo pomoći (pogotovo ako je reč o nezi nepokretnih lica). Kupanje, pranje kose, dnevno održavanje higijene, ali i asistiranje pri rukovanju pomagalima za kretanje samo su neke od usluga iz oblasti zdravstvene zaštite na koje možete računati ako unajmite službu kućnog lečenja. Sa druge strane, tu je i mogućnost da se u svakom trenutku oslonite na stručne savete i naučite da u svakoj situaciji odreagujete adekvatno.

Napravite plan obroka koji se lako pripremaju

Jedna od obaveza koje morate ostvarivati na svakodnevnom planu svakako jeste pripremanje obroka ili makar pomoć u dostavljanju potrebnih namirnica. Ako i vaši roditelji spadaju u grupu onih koji nemaju mogućnosti ni snage da spremaju sebi zdrave obroke, velika je šansa da će ih preskakati ili birati prerađenu nezdravu hranu bez dovoljno hranljivih vrednosti.

Obezbediti zdrave i hranljive obroke koji su u skladu sa planom ishrane i preporukama lekara predstavlja osnovni zadatak. Napravite nedeljni jelovnik, isplanirajte nabavku namirnica i ako je moguće pripremite i zamrznite obroke. Tako će vaši roditelji, u slučaju da ne žive sa vama, lako moći da podgreju jelo i uvek imaju na stolu ukusan i hranljiv obrok.

Postarajte se da ostanu aktivni

Ukoliko se vaši roditelji kreću, ali imaju poteškoća da samostalno izađu iz zgrade bez lifta i prošetaju do parka – pomozite im u tome. Brinuti o ostarelim roditeljima ne znači samo negu u užem smislu, već upravo to – podstaknuti ih i ohrabriti da ostanu aktivni. Ako su nekada rado igrali šah u lokalnom klubu, išli u šetnje ili do crkve i biblioteke, omogućite im to ponovo. Nekad ćete ih vi pratiti, nekad se možete osloniti na nekog iz porodice ili čak unajmiti pratioca kada je to potrebno. Kada su uključeni u svoje omiljene aktivnosti, posećuju sajmove za penzionere i  sreću se sa ljudima svojih godina i sličnih interesovanja osećaće se bolje. Dobro raspoloženje ključan je element u održavanju mentalnog zdravlja.

 

 

Osigurajte im bezbedan i pristupačan dom

Nažalost, nije retkost da se s godinama povećaju šanse da se vaši roditelji povrede. Mogu se slučajno okliznuti u kupatilu, pasti s kreveta ili saplesti. Stoga će možda biti neophodno da napravite neke izmene u kući tako da im kretanje bude pristupačnije. Visoku kadu možete zameniti tuš kabinom, raskloniti suvišan nameštaj i sve što može prestavljati potencijalni rizik. Ova adaptacija doma ne mora značiti veliki trošak, a većinu posla možete uraditi i sami ako ste veštije ruke.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da su stariji ljudi koji žive sami laka meta provalnika. Stoga nije naodmet razmotriti postavljanje sigurnosnog sistema, nadzornih kamera i alarma u njihovoj kući.

Ne zaboravite da brinete o sebi

Iako zvuči kao suvišan savet, ovo je zapravo izuzetno važan zadatak kada ste negovatelj svojih roditelja. Da biste imali energiju, izdržljivost i snagu da svakodnevno brinete o njihovim potrebama morate pronaći način da negujete svoj duh i telo. Možda vam se čini da je sat vremena dnevno posvećenih vežbanju, šetnji ili čitanju gubljenje vremena. Međutim, ne možete biti dalje od istine. Svojim roditeljima nećete biti od velike pomoći ako se i sami razbolite. Zbog toga izaberite fizičku aktivnost koja vam najviše prija – joga, meditacija ili jednostavno istezanje i istrajte u vežbanju.

Imajte saosećajnosti i razumevanja za sebe: shvatite da ste i vi samo čovek i da su vam odmor i opuštanje neophodni. Na sličan način kao što brinete o ishrani svojih roditelja, osigurajte i sebi hranljive obroke i kvalitetan san. Uvek kada je to moguće održavajte svoj društveni život aktivnim. Neće uvek biti lako organizovati susrete sa prijateljima i porodicom. Ipak, bitno je da sačuvate što više socijalnih veza da se ne biste osećali izolovano i na kraju sagoreli pod pritiskom obaveza.

Uspostavljanjem ravnoteže i brigom o sebi osiguraćete ostvarenje svog cilja, a to je očuvanje zdravlja roditelja, ali i ličnog zdravlja.

Autor: Srbijanka Stanković
Foto: Pixaby

 

Komentari
0
Pošalji komentar
ud8 JYh
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: