Pet zanimljivih činjenica o starenju koje ga čine zabavnim

Izvor: Niški portal | 24-Dec-2020 | 09:16
Ne treba se plašiti starenja! Donosimo vam pet zanimljivih činjenica o starenju koje ga čine posebnim i zabavnim!

Starenje ne može da se izbegne uprkos svim tretmanima poput botoksa i drugih zatezanja lica i tela. Ne treba zavaravati prirodu već brinuti adekvatno o svom telu kako bi bilo zdravo u godinama koje slede. Zdravlje se ogleda na licu i figuri i zaista možete da plenite lepotom bez obzira na godine! Uz to ćete shvatiti da je starenje zabavan proces koji sa sobom donosi pet zanimljivih činjenica koje će vas oduševiti i učiniti posebnim!

Kada počinjemo da starimo?

Stručnjaci navode da sam proces starenja počinje čim prestanemo da rastemo posle dvadeset pete godine života. Telo se do tog trenutka razvija i proizvodi velike količine proteina koji čine lica zategnutim i čitavo telo održavaju u top formi.

Jedan procenat proteina u unutrašnjosti kože i samog tela gubi se na godišnjem nivou i zato se iznova naglašava važnost pravilne ishrane i fizičke aktivnosti. Uz zdrave obroke koji podrazumevaju voće i povrće, kao i hranjivo crveno meso nadoknadiće se potrebni vitamini i ubrzati stvaranje novih proteina. Mladost će zadržati do četrdesetih ukoliko naučite da se mudro nosite sa stresom i drugim životnim okolnostima i svakog dana brinete o sebi!

U pedesetim godinama neminovan je susret sa menopouzom kod dama i u tim trenucima se hormoni menjaju. Muškarcima se događa slično i u šali volimo da kažemo da je to novi pubertet. Na koži lica nastaju bubuljice kao posledica divljanja hormona i osetićete hladnoću, tako da počnete da se oblačite slojevito! Osećaj hladnoće a zatim toplote naziva se valungom i sastavni je deo starenja. Koža se polako opušta, tako da se u ogledalu susrećete sa prvim borama na obrazima i čelu što je ponekad frustrirajuće. Prirodne kreme i serum koji uklanja bore učiniće kožu zategnutom i sprečiti dodatno propadanje lepote lica!

Fizička aktivnost održaće figuru zavodljivom i ne mora da podrazumeva naporne spotske treninge u teretani. Nemamo uvek vremena za teretanu i ne prija svakome, zato je šetnja po prirodi od ključnog značaja za zdravlje i vitalnost čitavog organizma! Sat vremena lagane šetnje učiniće kožu svežom jer će upiti velike količine kiseonika. Prokrviće se dodatno svaki delić tela tako da se osećate sveže i odmorno! Naravno, kada šetnja postane deo rutine mišići će ojačati i vi ostati vitki i zategnuti čak i u šezdesetim godinama.

Zapravo, starenje sa sobom donosi niz prednosti u kojima ćete uživati!

#1 Spoznali ste koliko je pravilna nega tela važna i izdvajate više vremena za sebe

Kako bi lice i telo zadržalo mladalački izgled u četrdesetim neophodno je steći rutinu pravilne nege. Vi sada znate njenu vrednost i izdvajate nekoliko dodatnih minuta u kupatilu kako bi pred spavanje uklonili čestice šminke sa lica. Prošli ste kroz različite životne okolnosti i probleme sa kožom lica usled nakupljenih prljavština. Održavate prirodnim losionima lice svežim i lepim, gotovo nikad ne preskačete ovu dnevnu ritunu!

Prirodna krema koja hidrira kožu uvek je na dohvat ruke, što se da primetiti na vašem licu koje sija uprkos godinama. No čak i ako nastupe problemi poput akni, bradavica, papiloma ili ozbiljnijih oboljenja, znate da to ne treba prepustiti slučaju. Za sve kožne probleme potražite savet lekara i u najkraćem roku učinite sve potrebno da se izlečite.

Shvatili ste koliko je važno izdvojiti više vremena za sebe, umesto da jurcate okolo. Bitnije je otići na redovne godišnje kontrole po preporuci lekara, poput ginekološkog, dermatološkog pregleda ili pregleda zuba nego obaviti još jedan poslovni zadatak. Upravo vas takve odluke čine zrelim i lepim, a retko ko misli o njima tokom mladosti!

#2 Znate jasno i sigurno da kažete ‘’NE’’- bez griže savesti

U toku mladosti okruženi smo različitim ljudima što na poslu što vam njega. Većina nas u toku studentskih dana želi da se dokaže pred profesorima i kolegama, kako bi kasnije stigli do što boljeg radnog mesta. Poslodavci očekuju da smo im na usluzi što nas troši tokom dvadesetih tako da smo na kraju svakog dana iscrpljeni i što iščekujemo kupku i nekoliko sati kvalitetnog sna!

Kada prođu takozvane lude godine i kada protutnjite kroz dvadesete, sa prvim borama na licu naučili ste da cenite svoje vreme i svoje telo. Ne pristajete tako lako na poslovne zadatke ukoliko nemaju adekvatnu naknadu i ne provodite vreme sa ljudima koji vam ne prijaju! Jednostavno sada znate da kažete ‘’ne’’ bez griže savesti i osećaja manje vrednosti. Znate da kada uzimate sve stvari u svoje ruke kako bi vas drugi prihvatali i cenili, činiti loše sebi i sada napokon radite umereno i slušate svoje telo. To je važna životna lekcija koja čuva zdravlje kako fizičko tako i psihičko a koja se uči tokom godina!

Napokon cenite svoje slobodno vreme i uživate u njemu sa svojim voljenima. Svaki minut odmora je važan i čini telo vitalnim tako da odložite nastanak dubokih bora i zadržite mladalački izgled. Sigurni smo da su vam ponekad kidali živce ali napokon ste im stali na put, zahvaljujući starenju odnosno životnom iskustvu!

#3 Ne opterećujete se sitnicama, naučili ste da odredite prioritete

Kakve god odgovorne poslove radili i koliko god naša porodica članova imala u toku mladosti nezrelost utiče na živce i raspoloženje. Opterećujemo se sitnicama od toga da li smo uvredili porodicu svog supruga ili žene, ukoliko nismo ostali na ručku jer smo želeli da provedemo vreme sa voljenim. Konstatno se pitamo da li smo kupili adekvatan poklon kumovima ili prijateljima ili šta će gosti reći ako naša kuća ne blista. Takva pitanja oduzimaju energiju pa se na kraju dana osećate bezvoljno i umorno, umesto da se opustite i osećate voljeno u društvu dragih ljudi!

Starenje donosi rasterećenje, godinama u nazad nakupili ste životno iskustvo tako da sada znate da odredite prioritete i sigurno stojite iza svojih odluka. Život je prekratak da bi se opterećivali sitnicama i sebe, svoje potrebe i želje stavljali u drugi plan. Starenje je donelo mudrost tako da sada znate da će vam zli jezici uvek nešto prigovoriti dok će vas voljeni ljudi uvek razumeti. Ne opterećujete se čišćenjem kuće i neobaveznim pričama već uživate u zagrljajima voljenih i osmesima koji vam daju snagu i čine vas srećnim! Osećaj sreće vidi se na licu jer kada je duh mlad čitavo telo je lepo i vitalno!

#4 Uživate u svom društvu odnosno u sebi samima

Da bukvalno tako, napokon uživate u svom društvu! Do sada ste se upoznali sa različitm žandrovima muzike, filma i knjiga tako da imate iskustvo u većini oblasti. Znate šta vam se sviđa i možete u kutku sobe da uživate sami sa sobom u svom slobodnom vremenu, čitajući omiljene romane ili gledajući film.

Pritom, sada ne brinete kako će ispasti ručak i da li ćete ga presoliti. Skuvali ste na stotine ručkova i svoje omiljeno jelo pripremate uz muziku, potpuno rasterećeni uživajući u mirisu hrane! Sigurni ste u sebe i zračite samopouzdanje, a ono je kao magnet. Privlačite ljude njime tako da se osećaju sigurno u vašem okruženju. Samopouzdanje tokom starenja donosi i dozu seksipila, jer sada imate izgrađen stil oblačenja i znate kako da zabacite kosu tako da svi pogledi budu uprti u vas. Tokom starenja na licima dama ali i svakom njihovom pokretu ocrtava se sigurnost i rasterećenost, tako da mame poglede i uživaju u odrazu pred ogledalom!

Deluju vam smešno sva pitanja iz puberteta kojima ste mučili sebe, prihvatili ste svoju težinu, visinu, boju očiju i kosu i stičete ih na najbolji mogući načim!

#5 Znate kakva garderoba vam savršeno pristaje

U zrelim godinama dame i muškarci jednako znaju koja im garderoba savršeno pristaje, tako da prikriju nedostatke i istaknu lepotu. U dvadesetim godinama lice i telo su zategnuti ali jednostavno nismo dovoljno sigurni u sebe, tako da često menjamo stil oblačenja i isprobavamo različite dezene, krojeve i drugo.

Do sada ste isprobali mali milion stvari i imate slike u najrazličitijim izdanjima koja će to i dokazati. Znate da izaberete haljinu za proslavu, šetnju i poslovnu varijantu tako da zasenite sve pristune. Muškarci biraju odela koja ističu njihove ruke i ramena, a uz to se osećaju sigurno u njima tako da je celokupan utisak savršen. Godine sa sobom donose osećaj za modu i akcesoare tako da izgledate umereno i zanosno u isto vreme, bez po muke!

Kao što vidite starost sa sobom nosi niz prednosti koje treba iskoristiti i uživati u životu. Koliko god bora bilo na licu, osmeh će ga učiniti posebnim, a mudrost i iskustvo stečeno tokom godina privlačiće ljude kao magnet!

Komentari
0
Pošalji komentar
s5R 8X5
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: