Ako se dete zarazi u vrtiću ili školi, da li i roditelji idu u karantin?

Izvor: Niški portal | 29-Mar-2021 | 11:40

Ni posle više od godinu dana od kada se Srbija susrela s epidemijom kovida-19, mnogima još uvek nije potpuno jasno kada i pod kojim uslovima moraju da idu u samoizolaciju.

Nažalost, novi britanski soj kovida-19 kojim je zaraženo više od 75 odsto obolelih u Srbiji ne štedi ni decu, pa među inficiranima ima sve više i mališana.

U Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu ističu da za svaki pojedinačni slučaj zaraze u vrtićima odluku o daljim protivepidemiološkim merama donosi Gradski zavod za javno zdravlje (GZZJZ).


 
"Odluku donose u zavisnosti od broja kontakata u vrtiću gde se pojavila infekcija, a onda je sprovode sami vrtići. To nije ništa novo jer se tako radi još od prošle godine, odnosno od kako je epidemija došla u Beograd. Ako epidemija zahvati ceo vrtić, onda u karantin idu sve grupe dece", objašnjavaju u Sekretarijatu za Blic.
 
Dilema je, međutim, da li uz decu i roditelji moraju u karantin...
 
"U karantin su obavezni da odu roditelji obolelog deteta, dok se za drugu decu iz grupe propisuje samoizolacija, i za njih i za jednog od roditelja jer neko mora da čuva decu. To je urađeno da bi jedan od roditelja mogao da dobije doznake za bolovanje. S tim što postoji mogućnost da roditelji te dece ne budu u karantinu, već da umesto njih u samoizolaciji bude neko drugi koji će da ih čuva, recimo, tetka, baka, deka",
 naglašavaju u ovom GZZJZ.
 
Da li roditelji ili deca poštuju karantin, proverava policija. Ipak, kada je reč o karantinu, postoje odnedavno izuzeci. Naime, prema odluci Kriznog štaba, osobe koje su revakcinisane i stekle potpuni efekat vakcine dve nedelje nakon druge doze ne moraju u samoizolaciju.
 
"Potpuno vakcinisani, sa dve doze, koji su bili u kontaktu s obolelim ne moraju da idu u izolaciju. Dokaz im je ta vakcinacija. Isto važi i za povratnike iz inostranstva", naglasio je član Kriznog štaba Predrag Kon.

Komentari
0
Pošalji komentar
Ban E7t
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: