Na takmičenju učeničkih kompanija Gimnaziju "Bora Stanković" predstavljaće „Ekolim“ i „Nova forte“

Izvor: Niški portal | 07-Apr-2021 | 00:54
Gimnazija „Bora Stanković“ iz Niša godinama unazad poznata je i po preduzetničkoj sekciji, učeničkim kompanijama i njihovim uspesima na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Ove godine, na takmičenju Dostignuća mladih u Srbiji, Gimanaziju „Bora Stanković“ predstavljaće „Ekolim“ i „Nova forte“, dve učeničke kompanije čiji je mentor prof. Ana Ivić Veljković. Takmičenje je u organizaciji Dostignuća mladih u Srbiji, a deo su mreže Junior Achivement. Prvi nivo takmičenja je regionalno takmičenje, koje će se održati 20. aprila, a nakon toga 20 najboljih učeničkih kompanija takmičiće se na državnom takmičenju u maju mesecu. Sva takmičenja ove godine su onlajn.
 
- Učenička kompanija „Ekolim“ se bavi proizvodnjom i prodajom solarnih panela od limenki. Njihov proizvod je solarni apsorber izrađen od limenki koje su probušene, zalepljene i ofarbane mat-crnom bojom otpornom na visoke temperature. U pitanju je jednostavan i jeftin solarni kolektor za dopunsko grejanje kuće, koji direktno zagreva vazduh. Kada je sunčano, bez obzira na spoljašnju temperaturu, vazduh u limenkama se zagreje veoma brzo. Ventilator vraća zagrejani vazduh nazad u prostoriju koja se greje. Ovakav proizvod na jeftin i jednostavan način koristi obnovljive izvore energije i potencijalno utiče na smanje zagađenja životne sredine, objašnjavaju nam iz kompanije.
Tim „Ekolim“ čine: Rastko Petrović, Jana Simić, Tatjana Živadinović, Kaja Gavrilović i Stevan Ranđelović.
Mentor: prof. Ana Ivić Veljković
 
Učenička kompanija "Ekolim"
 
 
- Učenička kompanija „Nova forte“ je socijalno odgovorna kompanija koja se bavi ponudom viška neprodatih prehrambenih proizvoda iz niških pekara po nižim cenama. Kompanija i pekare sarađuju tako što pekare prosleđuju informacije o neprodatim proizvodima kompaniji. Nakon toga podaci se ažuriraju na sajtu kompanije Nova forte gde građani mogu da imaju uvid u neprodate proizvode, da ih rezervišu i preuzmu u pekarama ili da ih kupe na posebnim punktovima u gradu. Ovakva usluga će omogućiti socijano ugroženim građanima da očuvaju dostojanstvo i kupe pekarske proizvode po njima prihvatljivim cenama, kao i da preventivno deluju na problem bacanja hrane, navode iz kompanije.
Tim „Nova Forte“ čine: Milica Stojanović, Lara Tajem, Strahinja Todoroski, Jovana Tešanović i Jana Nikolić.
Mentor: prof. Ana Ivić Veljković
 
Učenička kompanija "Nova forte" 
 
 
Ana Ivić Veljković je profesor Geografije u Gimnaziji „Bora Stanković“ iz Niša u kojoj poslednjih desetak godina uspešno vodi preduzetničku sekciju i mentor je učeničkih kompanija koje deluju u njenom okrilju. Generacije mladih preduzetnika su stasavale učeći od profesorke Ane koja je i sama učila i napredovala sa njima, a zajedno su prenosili znanja, veštine i iskustvo onima koji su dolazili. Bila je to zaloga za uspehe koji su usledili. Najznačajniji među njima se dogodio 2015. godine kada je učenička kompanija „Green Graffiti“ pobedila na državnom takmičenju i predstavljala Srbiju na evropskom takmičenju učeničkih kompanija u Berlinu, na kome je Aleksandar Petrović, mladi preduzetnik iz ove kompanije, proglašen za jednog deset najboljih mladih lidera Evrope.
 
- Preduzetnička sekcija je postala jedan od najboljih predstavnika Gimnazije „Bora Stanković“ u javnom životu Niša i Srbije. Privučeni uspesima, nove generacije učenika Gimnazije se sve više uključuju u njen rad, svesni da je sekcija okruženje u kome će saznati nešto što neće moći na redovnim časovima i gde svoje ideje i kreatinost mogu da pretvore u proizvod ili uslugu koju će moći i da ponude onima kojima su potrebni. Učenje i rad kroz ovu sekciju pomoglo je učenicima da otvore nove vidike i odabir svog budućeg poziva, kaže za Niški portal profesorka Ana.
 
Mentor učeničkih kompanija prof. ANA Ivić Veljković, foto: print screen rts
 
 
Komentari
0
Pošalji komentar
poZ B43
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: