Neće biti privatizacije Specijalne bolnice „Sokobanja"

Izvor: Niški portal | 03-Dec-2019 | 08:33

Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti ,,Sokobanja'' neće biti privatizovana, potvrđeno je za Niški portal od više dobro obaveštenih  izvor u Vladi Republike Srbije.

-Nema govora o privatizaciji Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti ,,Sokobanja'' , navodi izvor našeg portala iz Vlade.

Specijalnu bolnicu za plućne bolesti, na šumovitom bregu iznad grada, s pravom nazivaju srcem Sokobanje, jer od nje žive mnoge porodice. Samo od naknade za korišćenje lekovitog faktora, opština godišnje prihoduje tri miliona dinara od specijalne bolnice.

Dr Vesna Milanović, direktora ove bolnice, objašnjava da njihova zgrada pripada Fondu PIO, ali da im komercijalni kapaciteti omogućuju da samostalno rade i obnavljaju bolnicu, kupuju opremu, angažuju dodatne radnike u sezoni.

– Bolnica ima 183 stalno zaposlena i 530 postelja, od čega je 290 na raspolaganju Ministarstvu zdravlja, dok je ostalo na tržištu. Naš kardiološki centar može urgentno da zbrinjava hitne slučajeve. Imamo razvijen lekoviti faktor, poput prirodne inhalacije i termomineralnih izvora, zatim fitnes i velnes programe. Napravili smo dva bazena i slanu sobu, bjašnjava direktorka, ističući da je imala sastanke sa sindikatima, koji su protiv privatizacije bolnice.

– Isto smatraju svi zaposleni. Naša bolnica odlično radi, u suficitu je sa poslovanjem, isplaćuje redovno zarade i obaveze prema dobavljačima, prekovremeni rad, dežurstva, jubilarne nagrade, prevoz, energente. Svi su zadovoljni i niko ne želi da se ovakva ustanova privatizuje. Ne znam kome je u interesu da se bolnica proda, ali nama u Sokobanji sigurno nije – kaže dr Vesna Milanović.

Godišnje Sokobanju poseti oko sto hiljada gostiju, od tog broja preko 10.000 ljudi koristi usluge Specijalne bolnice.

Lekoviti faktor, to jest lekovite i termalne vode i izvori, najveća je snaga Sokobanje, a srce ove banje je Specijalna bolnica za plućne bolesti, od koje opština živi. Zato su svi kategorički protiv privatizacije, odnosno prodaje bolnice i lekovitih voda, već se zalažu za to da Srbija svoj ekonomski oslonac pronađe u razvoju banjskog turizma uz partnerstvo sa privatnim investitorima.

Da od privatizacije nema ništa potvrdio je i zamenik predsednika oštine Sokobanja Vladimir Milovanović.

Komentari
0
Pošalji komentar
Xgx LBF
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: