GO Crveni Krst pomaže da deca i mladi bolje razumeju populaciju osoba sa invaliditetom

Izvor: Niški portal | 02-Nov-2020 | 08:34

Inkluzija kreće od malena

GO Crveni Krst drugu kalendarsku godinu zaredom pomaže aktivnosti KKK Nais. Ove godine pune organizacionih izazova, poznatom klubu košarke u kolicima se pridružilo i Udruženje paraplegičara nišavskog okruga (UPNO). Pošlo se od toga da ne samo deca u školskom uzrastu, već celokupno stanovništvo (i pored zavidnog medijskog izveštavanja), u velikoj meri nije svesno stigmatizovanih društvenih grupa, konkretno – osoba sa invaliditetom. Osobe sa invaliditetom se svakodnevno susreću sa raznim preprekama, svesnoj i nesvesnoj diskriminaciji i barijerama u svakodnevnom životu. Pored arhitektonskih/fizičkih barijera, mnogo veće su barijere u glavama osoba bez invaliditeta. 


Većnik za resor omladine i prosvete u GO Crveni Krst, Jelena Madić, smatra da je mnogo predrasuda među osobama bez invaliditeta prema osobama sa invaliditetom. 
„Da bi se te predrasude razbile, treba delovati preventivno. Iz tih razloga, projektne akcije su se realizovale sa decom i mladima na teritoriji GO Crveni Krst. Dobrovoljci su mogli da sednu u kolica i aktivno učestvuju u simulaciji svakodnevnog kretanja i treninga osobe sa invaliditetom. Na taj način su se približila osobama sa invaliditetom, svet su počeli gledati drugim očima, objektivnije, bez mentalnih barijera i nepotrebnog sažaljenja.ˮ 

Deca i mladi sa invaliditetom sa teritorije GO CK sa igračima KKK Nais i KKK Despot (foto FB profil Milomir Blažević)


Većnik za sport u GO Crveni krst, Milomir Blažević, uporedio je akcije koje koje se dešavaju u svetu sa ovom projektnom akcijom.
„Ovaj program/projekat ima velike sličnosti sa planetarnom akcijom pod nazivom 'Paraolimpijski školski dan'. Na taj dan, učenicima osnovnih i srednjih škola se prezentuju neki sportovi za osobe sa invaliditetom. Zbog te činjenice, ovaj  program/projekat je polazna osnova za organizaciju Paraolimpijskog školskog dana na teritoriji GO Crveni Krst. Ovakvi događaju uklanjaju mentalne barijere kod osoba bez invaliditeta, većinske populacije, a najdelotvornije je to uraditi u školskom uzrastu.ˮ  
Prof. dr Marko Aleksandrović, redovni profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu i predsednik KKK Nais ima stručno objašnjenje za projekat.
„Domaća i inostrana obrazovna praksa, kao i ciljana pedagoška istraživanja pokazala su da je kreiranje svesti prema osobama sa invaliditetom najdelotvornije tokom perioda odrastanja. Mnoge studije su pokazale da je učešće dece bez invaliditeta u u sportovima sa invaliditetom, simulacijama invaliditeta i interakcijama sa osobama sa invaliditetom najefikasniji put ka kreiranju ispravnog stava prema ovoj populaciji.ˮ 


Osoba koja nesumnjivo spaja sve aktere projekta je kapiten KKK Nais i predsednik UPNO, Bratislav Kostić.
„Ovim akcijama smo, u saradnji sa GO Crveni krst kojoj UPNO rezidencijalno pripada, podignemo svest kod dece i mladih prema osobama sa invaliditetom, da razvijemo empatiju prema stigmatizovanim društvenim grupama, ali i prema različitim društvenim grupama u celini. Upoznali smo decu i mlade sa problemima, preprekama, barijerama i potrebama različitih društvenih grupa, a fokusirali smo se na osobe sa fizičkim invaliditetom.“ 
Kraj projekta svečano je obeležen trening utakmicom košarke u kolicima između KKK Nais i KKK Despot, a utakmici su prisustvovali deca i mladi sa teritorije GO Crveni krst.

Triler završnica pripala Nišlijama!
Ciklus od pet predsezonskih utakmica uspešno je završen za KKK Nais! U poslednjoj proveri, pred domaćom publikom, jednim poenom razlike u triler završnici, savladan je KKK Despot iz Beograda.
U subotu, 31. oktobra, u OŠ Ivo Andrić, u organizaciji Udruženja paraplegičara nišavskog okruga (UPNO) i KKK Nais pod pokroviteljstvom GO Crveni Krst, odigrana je poslednja pripremna utakmica pred novu sezonu Prve lige Srbije za košarkaše u kolicima.
Iako je u pitanju prijateljska utakmica, obe ekipe ušle su u meč motivisane da pobede jer se zbog slične vremenske distance nastanka klubova i kvaliteta koji poseduju, stvorilo veliko sportsko rivalstvo, pa su utakmice između ovih klubova, po pravilu, veoma neizvesne.
Početak utakmice pokazao je da će i ovoga puta odlučiti detalji i trenutna inspiracija. Ekipe su se gotovo celog poluvremena smenjivale u vodstvu, igralo se „koš za košˮ, pa nijedna ekipa nije mogla da stvori osetniju prednost.
U trećoj četvrtini, ekipa Despota „dodala je gasˮ i otišla na pet poena prednosti. Sigurnim šutom sa distance, Beograđani su održavli razliku do druge polovine poslednje četvrtine, da bi Nišlije, požrtvovanom igrom u odbrani i sigurnom igrom u napadu, napravile seriju od 6:0 i time slomile protivnika za konačan rezultat – 41:40.
„Čestitao bih momcima na velikoj želji i zalaganju da, posle serije treninga i prijateljskih utakmica, kada su 'ruke teške', odigraju koncentrisano na obe strane parketa i u neizvesnoj završnici dobiju kvalitetnog protivnikaˮ –  rekao je trener niške ekipe, Miljan Hadžović.


KKK Nais – KKK Despot 41:40 (8:6, 10:12, 8:13, 16:9)
Sudije: Krečković i Avramović
Mesto odigravanja: OŠ Ivo Andrić
KKK Nais: Peralović 2, Vasiljković 2, Hadžović 8, Šimandli, Lazarević, Stevanović 8, Stevanović Orelj 10, Erdevečiler 6, Dinić 5;
KKK Despot: Jovanović 7, Pavlović 4, Makulović 18, Kostić 1, Bicok 10, Zelen, Marić, Fucić.
 

Komentari
0
Pošalji komentar
I6Y riO
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: