Velika potražnja za pekarima, plata 50.000 dinara

Izvor: Niški portal | 22-Oct-2019 | 08:00

Potražnja za školovanim i dobrim pekarima na tržištu na područiju Niša i Topličkog okruga je velika.

Zbog toga je Poljoprivredna škola "Radoš Jovanović Selja" u Prokuplju, prošle školske godine povećala broj upisanih đaka za zanimanje pekar, sa nekadašnjih 15 na 30.

-Nekada smo za školovanje pekara upisivali po 15 svršenih osnovaca. Bilo je godina kada smo i tu kvotu teško popunjavali. Sada je situacija sasvim drugačija. Tržište rada sada oskudeva sa školovanim i dobro obučenim pekarima, izjavila je profesor prehrambene grupe predmeta u Poljoprivrednoj školi Tatjana Ranđelović i dodala da je ove školske godine interesovanje za upis za ovo zanimanje nadmašilo sva očekivanja.

Tokom trogodišnjeg školovanja, učenici veliki deo vremena provode na praktičnoj nastavi u školskoj radionici.

Biti dobar pekarski majstor, zahteva mnogo znanja i ideja. Zbog toga đaci obilaze i velike pekare na području Toplice, gde na praktičan način mogu da vide kako se prave razne vrste hleba, peciva, slavski kolači, pogače, razne vrste bureka i drugi pekarski proizvodi.

Da se u ovoj obrazovnoj ustanovi dobro radi, govore razna priznanja koja učenici Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja" dobijaju na mnogim takmičenjima širom Srbije.

Plata pekara u Srbiji je do 50.000 dianra, mada sa noćnim smenama kojih u pekarama ima dosta to zna da bude i više, pa je mladima I ovo dodatna stimulacija što se u sve većem broju školuju za ovaj obrazovani profil. 

Komentari
0
Pošalji komentar
chz sXP
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: