MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI! Pravoslavci slave rođenje Isusa Hrista

Izvor: Niški portal | 07-Jan-2020 | 09:24
Božić je najradosniji hrišćanski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista, i obeležava se tri dana. Srpska pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Kopti i neki manastiri na Svetoj gori u Grčkoj pridržavaju se julijanskog kalendara i Božić obeležavaju 7. januara.
 
Nijedan praznik ne sadrži više narodnih običaja koji su se održali do današnjih dana kao Božić. Najrasprostranjeniji su: polaganje badnjaka,mešenje česnice, pečenje pečenice, mirbožanje, položajništvo, zastiranje domova slamom, kvocanje i pijukanje, a ima i mnogih drugih... 
 
Na Božić ljudi se, umesto uobičajenog oslovljavanja pri prvom susretu, pozdravljaju sa „Hristos se rodi!" i „Vaistinu se rodi!".

U našem narodu Božić se vezuje za najlepše verske običaje i obrede koji su se održali i danas, pogotovo na jugu Srbije i u selima širom Srbije.
 
Ovom praznovanju posvećena su tri crvena slova u crkvenom kalendaru, pa i četvrti dan - Badnji dan. Velikom prazniku prethodi i velika priprema, oličena u četrdesetodnevnom božićnom postu.Božić se proslavlja u krugu porodice.
 
 
REDAKCIJA NIŠKOG PORTALA SVIM ČITAOCIMA ČESTITA BOŽIĆ!MIR BOŽJI, HRISTOS SE RODI! VAISTINU SE RODI!
Komentari
0
Pošalji komentar
byp e93
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: