Mesna industrija u problemu zbog pada potrošnje

Izvor: Niški portal | 02-Apr-2021 | 00:31
Prema poslednjem izveštaju Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih nacija, tržište mesa u 2020. godini pretrpelo je pad cena, a najveći uticaj na to su imala ograničenja najvećih država uvoznica mesa usled ekonomske recesije, otežanog transporta, pada potrošnje, ali i rasta domaćih zaliha.

Ta organizacija objavila je da je u ovom sektoru prošle godine zabeležen prosečan pad cena od 4,5 odsto u odnosu na 2019. i da pojeftinjenje nije zaobišlo nijednu vrstu mesa. 
 
Najveći pad zabeležen je kod cena živinskog mesa (9,8 odsto), svinjetina je pojeftinila za 3,6 odsto, a govedina za 1,4 odsto. Kao dodatni razlozi pojeftinjenja navode se i privremena zatvaranja pogona, smanjenje doznaka iz inostranstva, pad prihoda od turizma i izvoza, što je umanjilo kupovnu moć, ali i potrošnju mesa.

Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije (PKS) kaže za Politiku da je ova privredna grana suočena sa velikim problemima, jer je proizvodnja ostala na kapacitetima iz prethodnog perioda dok je potrošnja znatno smanjena.
 
"Potrošnja na domaćem tržištu pala je za oko 20 odsto. Turistički sektor je u minusu, a građani takođe manje kupuju meso i mesne prerađevine. U prvom delu prošle godine bilo je dosta prepreka, od izvoza do transporta. Komora se dosta angažovala što se tiče procedura da bi kamioni išli neometano. To je postignuto, ali ne može tek tako lako da se pokrene", ističe sagovornik Politike.
 
Prema njegovim rečima, druga otežavajuća okolnost je povećan uvoz prerađevina i svinjskog mesa u 2020. godini.
 
"Sve to se odrazilo na ovaj sektor, mesnoprerađivačka industrija je u velikim problemima"
, ističe Budimović.
 
Komentari
0
Pošalji komentar
qnJ sY7
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: