Testosteron – glavni muški hormon

Izvor: Niški portal | 05-Dec-2020 | 22:46
Testosteron je najvažniji hormon u telu muškarca. Premda igra ključnu ulogu u reproduktivnom muškom zdravlju, ne treba zanemariti ni druge njegove funkcije u zdravlju muškaraca, ali i žena.

Da li ste znali da je ovaj polni hromon presudan kod raka prostate? Možda ste se iznenadili što je i ženama testosteron potreban? O ovim, ali i mnogim drugim bitnim ulogama testosterona za ljudski organizam pročitajte u našem tekstu.

Šta je to testosteron?

Testosteron je andogeni hormon koji se proizvodi u nadbubrežnoj žlezdi i testisima (kod muškaraca), odnosno jajnicima (kod žena). Kao glavni polni hormon kod muškaraca, suštinski je činilac u njihovom razvoju. Konkretno, nemerljiv uticaj ima u razvoju penisa i testisa, pojavi maljavosti na licu i genitalnoj regiji u pubertetu, kao i u produbljivanju glasa u istom dobu. Ključan je i za normalnu funkciju prostate. Utiče na veličinu i snagu mišića, na rast kostiju, libido i stvaranje sperme. Takođe, testosteron pomaže u održavanju normalnog raspoloženja. Osim toga što reguliše plodnost, mišićnu masu i raspodelu masti, delimično je odgovoran i za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Važno je reći da ovaj muški polni hormon igra i značajnu ulogu u zdravlju žena. Tako njegova koncentracija u krvi ima uticaja na funkciju jajnika, snagu kostiju i uopšte seksualno ponašanje (ovde se pre svega misli na libido). Zapravo, za pravilan rad jajnika presudna je ravnoteža između testosterona (i drugih androgena) i estrogena.

Povišen nivo testosterona

Nivo testosterona u krvi oscilira tokom života, a primetne su i moguće promene čak i tokom dana. Neki od problema koji su povezani sa abnormalno visokim nivoom testosterona kod muškaraca su niska koncentracija spermatozoida, skupljanje testisa i impotencija, razna oboljenja jetre i srca, te povećan rizik od infarkta. Muškarci sa povišenim testosteronom mogu patiti od uvećane prostate i imati problema sa mokrenjem, kao i veće šanse da obole od kancera. Zbog toga je uz pregled prostate testiranje nivoa hormona od presudnog značaja za uspostavljanje dijagnoze i lečenje.

Promene na koži u vidu bubuljica takođe nisu isključene. Tegobe koje povišen testosteron izaziva uključuju i zadržavanje tečnosti u organizmu, oticanje nogu i stopala, kao i povećan apetit i telesna težina. Hipertenzija i povišen holesterol takođe mogu biti posledice ovog stanja, kao i nesanica, glavobolje i povećana mišićna masa.

Premda nauka još nije pronašla pouzdane dokaze, povišen nivo testosterona se često povezuje sa nekarakterističnim agresivnim ponašanjem. Neosporan je njegov uticaj na promene raspoloženja, osobe su često euforične, razdražljive (ili prelaze naglo iz euforije u razdražljivost, na primer).

Ženama sa povišenim testosteronom mogu se smanjiti grudi ili čak produbiti glas. Jedno od stanja koje se povezuje sa viškom androgena jeste i sindrom policističnih jajnika.

Snižen nivo testosterona

Nivo testosterona tokom života opada, ali je taj pad kod muškaraca mnogo manje dramatičan nego što je to slučaj sa padom estrogena kod žena u menopauzi, na primer. Zapravo, kako muškarci stare, nivo testosterona pada vrlo postepeno, oko 1% do 2% svake godine. Testisi proizvode manje testosterona, iz hipofize ima manje signala za stvaranje ovog hormona, pa se tako kod više od trećine muškaraca starijih od 45 godina beleži njegov nedostatak. Ipak, treba napomenuti da je definisanje optimalnih nivoa testosterona nezgodno i diskutabilno, te da njegova koncentracija u krvi zavisi od pojedinca do pojedinca.

Česti simptomi nedostatka testosterona kod odraslih muškaraca su smanjena maljavost na telu i licu, gubitak mišićne mase, povećane grudi i valunzi. Neke od pratećih neugodnosti su i razdražljivost i slaba koncentracija, kao i sklonost depresivnom raspoloženju. Snižen nivo testosterona za posledicu može imati i nizak libido, male testise, impotenciju, pa čak i neplodnost. Krhke kosti i povećan rizik od preloma takođe su nuspojave nedostatka ovog androgena.

Nizak nivo testosterona može se negativno odraziti i na zdravlje žena. Nizak libido, smanjena čvrstoća kostiju, depresija ili  loša koncentracija samo su neke od posledica.

 

 

Bolesti i stanja koja utiču na nivo testosterona

Postoje izvesne bolesti, povrede i stanja koja mogu uticati na nivo testosterona u organizmu. Ovo se pre svega odnosi na infekcije i povrede testisa (poput kastracije, na primer), te neka ozbiljnija stanja kao što su tumori i njihovo lečenje (zračenjem, hemoterapijom).Tumori hipofize, HIV, razna autoimuna oboljenja, ali i lekovi, pre svega steroidi, morfijum i lekovi za smirenje i te kako će se odraziti na testosteron. Na dugu listu bolesti koje utiču na hormonsku ravnotežu i nivo androgena u telu treba dodati i hronične bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti bubrega i jetre i gojaznost.

Bolesti hipofize i nadbubrežne žlezde biće uzrok pada testosterona i kod žena. Nizak nivo ovog muškog polnog hormona imaće i žene kojima je uklonjen jedan ili oba jajnika.

Kome je potrebna zamenska terapija testosteronom?

Ukoliko postoji sumnja na nizak nivo testosterona, lekar može uspostaviti dijagnozu na osnovu anamneze i analize krvi. Glavni tretman za nizak nivo testosterona je zamenska terapija testosteronom. Pre početka lečenja vredi razmotriti rizike koji se dovode u vezu sa suplementacijom ovog hormona. Pre svega, postoji povećani rizik od krvnih ugrušaka i kardiovaskularnih bolesti, a takođe su moguć nastanak problema sa prostatom.

Za muškarce koji imaju ozbiljne probleme zbog nedostatka testosterona, ovaj tretman može imati brojne pozitivne efekte. Osim što pomaže u smanjenju krvnog pritiska, reguliše nivo šećera, pomaže kontrolu težine, te je dobar put do poboljšanja kvaliteta života.

Autor: Srbijanka Stanković
Foto: Pixabay
Komentari
0
Pošalji komentar
gEK w6c
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: