Kisić: Razmatramo da uvedemo još jednu novu meru

Izvor: Niški portal | 25-Jun-2020 | 13:58

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević kaže da se razmatra mogućnost da se ograniči rad klubova, jer se ispostavilo da je noćni provod najveći izvor zaraze virusa korona.

Ona je navela da među obolelima od kovid 19 najviše ima mlađih odraslih osoba.

"Ono o čemu sigurno treba razmisliti i o čemu smo pričali, što će da sledi u nekom narednom periodu je da se ograniči rad klubova, da bi smanjili izlasci do jutra. Ovo je nepopularno, ali se mora. To jeste najveći rasadnik infekcije", rekla je Kisić za TV Pink.


Ona je navela da je to sada najčešći put prenošenja infekcije i da je posebno opasno ukoliko mlađi ljudi, koji odlaze u noćni provod, žive sa hroničnim bolesnicima ili sa starijim osobama.

"Možemo da napravimo veliku tragediju u kući takvim ponašanjem", naglasila je ona.

Ona je rekla da isključivo od našeg ponašanja zavisi tok epidemije.

"Više od 140 osoba koje su juče potvrđene kao pozitivne su sve do juče normalno funkcionisale, kretale se, bile u kontaktu sa drugim ljudima i širili su virus. Zato je važno da se svi ponašamo kao da smo potencijalni rezervoari zaraze", rekla je doktorka.

Prema njenim rečima, više od polovine zaraženih dalo je podatke da je boravilo ne nekoj proslavi, u zatvorenom prostoru, u nekom klubu, nekoj manifestaciji.

Ona je navela i da su osobe kod kojih se poslednjih dana potvrđuje infekcija uglavnom uzrasta od od 20 do 40 godina starosti, dodajući da u najvećem broju slučajeva i uglavnom nemaju simptome.

"Podatak da obolevaju osobe koje spadaju u grupu mlađih odraslih, nam značajno govori. Znam da je ovo što sam rekla o ovakvom mogućem pooštravanju jako nepopularno, ali je usmereno da bi se smanjili izlasci do jutarnjih sati", rekla je Kisić Tepavčević.

Upitana da li može da se desi ponovo uvođenje vanrednog stanja, ona je rekla da je ono bilo neophodno u fazi u kojoj je to urađeno, kako bi se ojačao zdravstveni sistem, a da sada nema potrebe za tim.

"Sada smo ojačali zdravstveni sistem, imamo laboratorijske i kadrovske kapacitete i nadamo se da ih nikada nećemo iskoristiti u punom obimu", navela je ona.

Ona je još jednom ponovila da su efikasne mere - socijalna distanca, nošenje maski u zatvorenom prostoru i pranje ruku.

 

Foto:Tanjug

Komentari
0
Pošalji komentar
8zM lkP
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: