„Dođite da se zajedno družimo, da putujemo, da budemo zdravi, a možda i da budemo šampioni“

Izvor: Niški portal | 29-Nov-2019 | 10:16

Prof. dr Marko Aleksandrović je redovni profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu i predaje grupu predmeta koja se bavi fizičkim aktivnostima osoba sa invaliditetom, starijih osoba i osoba sa hroničnim bolestima, predsednik je Košarkaškog kluba u kolicima „Nais“.

Profesor ističe da je „bolonjom“ uveden studijski program koji se bavi fizičkim aktivnostima osoba sa invaliditetom i navodi da je naš Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univeriteta u Nišu, nadaleko poznat po šarolikosti studijskih programa.

Osobe sa invaliditetom su deo nastave i prakse Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i veoma važna oblast u našim životima. Ovi ljudi su najviše zastupljeni na trenerskim studijama i ono sto je bitno da nakon završenih studija rade u praksi i po nekim informacijama svi koji su do sada završili, su angažovani.

Predsednik je Kluba košarke u kolicima „Nais“ i jedan od osnivača. Na ideju se došlo, kaže profesor, nakon što je završio sa svojom doktorskom specijalizacijom na Univerzitetu u Luvenu, u Belgiji gde se bavio osobama sa invaliditetom i gde se prvi put susreo sa košarkom u kolicima.

Profesor Marko ističe da u Klubu odlično funkcionišu i da nije mogao ni da sanja, tamo nekad aprila ili maja, da će se poslednjih meseci igrati Liga i učestvovati na takmičenjima i postizati rezultati. Saradnja sa Savezom košarke u kolicima je više nego savršena, dodaje profesor.

Možemo ih kontaktirati preko društvenih mreža, a tamo će nas Aleksandar Dinić, njihov sekretar kluba i jedan od najboljih igrača u kolicima, informisati o svemu, a možemo i doći sredom i petkom do male sale Hale Čair, od 08-10 sati i videti kako se igra košarka u kolicima i priključiti se ako želimo jer je sport zamišljen tako da bude inkluzivan.

Mladim ljudima poručuje da se obavezno bave nekom fizičkom aktivnošću jer statičnost nije dobra, da se druže i da žive život jer je on jedna ekskluziva koju treba iskoristiti. Svim osobama sa invaliditetom poručuje da se bave bilo kojim sportom, a mladim ljudima sa fizičkim invaliditetom poručuje da im se jave.

„Dođite da se zajedno družimo, da putujemo, da budemo zdravi, a možda i da budemo šampioni“, za Niški portal kaže prof. dr Marko Aleksandrović.

 

* Ova reportaža se realizuje u okviru projekta za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji GO Medijana u 2019. godini. Projekat sufinansira GO Pantelej.

Komentari
0
Pošalji komentar
gbW AP4
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: