Kako provesti vikend na Zlatiboru?

Izvor: Niški portal | 27-Jan-2021 | 00:52
Jedna od najpoznatijih planinskih lepotica, koja spaja rustično i moderno, popularni Zlatibor, važi za jednu od najpopularnijih domaćih destinacija za putovanje. 

Bilo da planirate posetu ovoj planini zimi, ili čekate da malo otopli, na Zlatiboru vas očekuje bogat sadržaj kada god rešite da dođete. 

Tim povodom, odlučili smo da vam predstavimo kako da provedete vikend na Zlatiboru, u zavisnosti od toga kada ga posetite. Šta treba videti, u kakvim aktivnostima uživati, a gde isprobati tradicionalne gastronomske proizvode - otkrivamo u tekstu pred vama. 

 

 

Odaberite autentičan smeštaj kako biste doživeli planinu 

Ukoliko zaista želite da se odmorite na planini, i upijete sve njene lepote, onda je prva stavka za koju treba da se pobrinete smeštaj koji će odisati ovakvom energijom. Seoske kuće na Zlatiboru su primer smeštaja u kome ćete moći da uživate ušuškani u tipičnu planinsku kućicu.

Tipične planinske kuće su rustične i drvene, sa spuštenim krovovima.  Kada napada sneg, one izgledaju posebno čarobno, a u zimskom periodu vas ovde obično greje toplota kamina. Ukoliko i vi ovako zamišljate raj na zemlji, onda je planinska kućica na Zlatiboru idealno rešenje. 

S druge strane, na Zaltiboru je smeštaj u kućama podjednako lep i tokom prolećnih i letnjih dana. Bogat nepreglednim pašnjanicama, Zlatibor je pravi primer planine na kojoj turisti uživaju u prelepom pejzažu, koji objedinjuje pašnjake. 

Seoske kuće na ovoj planini su izdvojene od samog centra, a dovoljno blizu istom, tako da u svakom trenutku možete otići i uživati u nekom od sjajnih restorana, kafića, kao i drugog urbanog sadržaja koji vas čeka na Zlatiboru. 

 

Odvojite prvi dan za istraživanje prirodnih lepota 

Baš kao i svaka planina u Srbiji, i Zlatibor je bogat prirodnim lepotama, koje su pravi odmor za oči.

Zato prvi dan svog vikend putovanja posvetite šetnji i istraživanju ove jedinstvene planine. Na listi onoga što bi trebalo da vidite nalaze se vodopad Gostilje, Stopića pećina, selo Dobroselica i selo Sirogojno. Na ovu listu se mogu dodati i mnogobrojni prirodni vidikovci, manastiri, i pejzaži na koje ćete sasvim spontano nailaziti tokom puta. 

Kada je reč o prirodnim lepotama koje smo naveli, Gostilje je jedan od najlepših vodopada i najatraktivnijih zlatiborskih lokacija. Zatim, Stopića pećina kroz koju prolazi Trnavski potok specifična je po tome što se nalazi ispod puta Zlatibor-Sirogojno. 

Selo Sirogojno se može pohvatili jedinim muzejem na otvorenom u Srbiji, a to je “Staro selo”. 

Takođe, selo Dobroselica važi za jedno od najlepših na Zlatiboru, a u njemu se nalazi i stara crkva brvnara koju treba da vidite. Na putu do sela Dobroselice možete svratiti i do Kaubojskog grada, popularne atrakcije koja privlači veliki broj turista. 

Istražite o svakoj od ovih destinacija i pripremite se za čitav dan istraživanja prirodnih lepota ove jedinstvene planine. 

 

Drugi dan u znaku razgledanja jezera i Tornika 

Drugi dan iskoristite da vidite Zlatiborsko jezero, smešteno u samom centru ove planine, koje predstavlja jedan od simbola Zlatibora. Obilazak centra možete iskoristiti za doručak i kafu, ili pak ručak, u zavisnosti kada krenete u obilazak.

Nakon toga upitite se ka Torniku. 

Na putu do Tornika svratite do Ribničkog jezera, udaljenog samo 7km od samog centra.  Kao što mu samo ime kaže, jezero služi za ribolov, a kupanje u njemu nije dozvoljeno. Ovo veštačko jezero ima izuzetno čistu vodu, a ukoliko se zadržite kod brane, uživaćete u izuzetnom pogledu. 

Ako Zlatibor posetite tokom proleća, na Ribničkom jezeru možete organizovati piknik,  a uz to možete nabaviti domaći sir i pršutu od lokalnih prodavaca, koju ćete potom poslužiti prilikom vašeg obroka na otvorenom. 

U slučaju da ste za obilazak Zlatibora odabrali zimu, onda je naredna destinacija na koju treba da se uputite prikladnija - reč je o Torniku. 

 

Ski centar Tornik 

Ski centar Tornik je nezaobilazna destinacija za sve koji dođu na Zlatibor preko vikenda, a uz to žele da skijaju.  Ipak, ako skijanje nije vaša pasija, boravak na Torniku vam svakako neće biti dosadan! 

Ovde ima mnogo neskijaškog sadržaja, a ono što je posebno značajno, jeste činjenica da je Tornik pogodan i za letnje aktivnosti. 

Tako ovde možete uživati u panoramskoj vožnji žičarom, u avantura parku. terenima za mini golf, tjubing stazi, kao i zip line-u. 

 

Poseta Dino Parku

Isti dan kada odlučite da obiđete Zlatiborsko i Ribničko jezero i Tornik, možete svratiti do Dino Parka posebno ako se sa sobom poveli i mališane. Ovde će vas sačekati izuzetno bogat sadržaj: veštačka stena, zip-line, poligoni za kvadove, avantura park, pa čak i 6D bioskop. 

 

Napravite predah u zlatiborskim restoranima

Kako biste napravili balans između avanture i hedonizma, obavezno vikend “začinite” odlaskom u neki od zlatiborskih restorana. 

Savetujemo vam da birate rustična mesta, i etno restorane, u kojima možete probati autentične specijalitete iz ovog kraja Srbije. Ovakve restorane možete naći na putu do nekih od destinacija koje smo naveli. 

Ukoliko ipak uživate u urbanim restoranima, i jelima internacionalne kuhinje, u centru Zlatibora pronaći ćete veliki broj restorana i kafića po vašoj meri. 

Za kraj, daćemo vam savet da pratite svoje potrebe i tempo, i da se nakon vikend putovanja vratite bogati za još jedno sjajno iskustvo koje vam putovanje u Srbiji može pružiti. 

 

Foto: Unsplash
Za Niški portal: Sandra Stanojković
Komentari
0
Pošalji komentar
p67 k0q
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: