Prodajne cene nekretnina rastu, pad potražnje za zakupom

Izvor: Niški portal | 08-Dec-2020 | 00:14
Tržište nekretnina u Srbiji doživelo je burnu godinu, punu nestabilnosti i zanimljivih preokreta. Premda je 2020. godina započela sa izvesnim predviđanjima o porastu cena nepokretnosti, aktuelna situacija u zemlji i svetu u velikoj meri je promenila taj očekivani tok.

Nakon zaustavljenog prometa i rapidnog oporavka tržišta nekretnina, očekivalo se da prodajne cene padnu. Međutim, umesto toga zabeležen je i dalji rast cena. Druga polovina godine ostaće u znaku velike potražnje za skupim stanovima i primetnog pada interesovanja za zakup kako stambenog tako i poslovnog prostora.

Kakva su bile prognoze stručnjaka za tržište nepokretnosti u 2020. godini i šta se od toga ostvarilo pročitajte u tekstu koji sledi.

 

 

Prodaja nekretnina – očekivanja i osvarenja u 2020. godini

Kada su na početku 2020. godine analitičari izneli svoja predviđanja za promet nekretnina, bilo je i više nego jasno da će trend rasta cena ostati aktuelan. Očekivalo se da potražnja za stambenim i poslovnim prostorom bude sve veća, te da se dinamika na tržištu nepokretnosti još više ubrza. Međutim, nakon dvomesečnog vanrednog stanja i onemogućenih transakcija, izgledi za ostvarenje ovih prognoza su se promenili. Promet je u potpunosti zaustavljen, a prvi kupoprodajni ugovori potpisani su tek u drugoj polovini godine.

Iako su u julu prodajne cene stanova u celoj zemlji mirovale, postojala su izvesna predviđanja da će one do kraja decembra 2020. godine pasti. Ipak, to se nije dogodilo. Naprotiv, u mnogim većim gradovima zabeležen je čak i porast cena nekretina. Ovo se naročito odnosi na novogradnju, pa su tako cene novih stanova u Nišu, Beogradu i Novom Sadu zadržale svoju visinu tokom celog leta i jeseni, a potom krenule uzlaznom putanjom. Zanimljivo je i to da je zabeležena potražnja za luksuznijim nekretninama, te da su se skuplji stanovi mnogo lakše prodavali od onih jeftinijih.

Kakve su cene stanova u Nišu?

S obzirom na to da Niš predstavlja administrativni, kulturni i trgovinski centar juga Srbije, ne treba da iznenadi ni izuzetna dinamika u prometu nekretnina na njegovoj teritoriji. Poslednjih godina cene stanova u Nišu doživele su primetan rast, kako u centru tako i periferiji grada. Trend poskupljenja nekretnina nije prekinula ni pandemija koronavirusa, kao što se očekivalo nakon zastoja u prometu u toku proleća.

Najskuplje lokacije su i dalje strogi centar grada: Obrenovićeva i okolne ulice, Trg kralja Aleksandra Ujedinitelja, Dušanova ulica, kao i druge lokacije u opštini Medijana. U ovim delovima grada stanovi u novogradnji prodaju se u proseku za 1.300 evra po kvadratnom metru. U zavisnosti od opremljenosti, spratnosti, te rasporeda u stanu ova cena može biti i znatno viša.

Iako jeftinije od onih u centru, i nekretnine na periferiji Niša takođe su doživele povećanje cena. Do pre neku godinu stanovi u Durlanu, Duvaništu i Panteleju prodavali su se za 500 evra po kvadratnom metru. Međutim, sada je njihova prosečna cena oko 700 evra.

Posebno atraktivne lokacije, pored onih u strogom centru grada, svakako su one oko fakulteta. Potražnja za ovim stanovima raste, jer kupci vide ovo kao odličnu investiciju: kupe stan koji lako mogu izdati studentima. Cene stanova kod Medicinskog, Pravnog, Ekonomskog i Filozofskog fakulteta kreću se u rasponu od 800 do 1.300 evra po metru kvadratnom.

Kako se kreću cene stanova u Beogradu?

Uprkos predviđanjima da će cene stanova u Srbiji pasti do kraja godine, došlo je do iznenađujućeg rasta cena. Ovo je naročito potvrđeno u prestonici, gde su posebno tražene nekretnine na periferiji, ali i stanovi sa garažom. Zanimljivo je da su upravo garaže na posebnoj ceni i da se one u Beogradu, u zavisnosti od lokacije, mogu kupiti za 15.000, 20.000, pa i 30.000 evra.

Kada su u pitanju cene prestoničkih stanova, najskuplje su i dalje zgrade u strogom centru. Posebno su atraktivne lokacije poput Obilićevog venca, Vračara, Dorćola, kao i stanovi u okviru luksuznih kompleksa Beograd na vodi, Blok A i Belvil. Na ovim lokacijama kvadratni metar košta u proseku 3.000 evra.

Znatno jeftinije su nekretnine na prestoničkoj periferiji, pa se tako kvadrat na Lekinom brdu kreće u rasponu od 1.800 do 2.200 evra, na Ledinama je oko 1.200 – 1.300 evra. Trenutno najpovoljnija lokacija je Rakovica, gde se stan može kupiti i po ceni nižoj od 1.000 evra po metru kvadratnom.

 

 

Šta je sa cenama i potražnjom zakupa?

Dok je potražnja za stanovima na prodaju sve veća, ne može se isto reći i za zakup nekretnina. Zapravo, počev od marta i proglašenja vanredne situacije ova godina nije bila najbolja za zakupodavce. Sa prelaskom na onlajn nastavu kao i na rad od kuće, mnogi studenti su otkazali stanove. Isti primer sledile su i manje firme što se tiče iznajmljivanja poslovnog prostora.

Dok banke i neke veće međunarodne kompanije još mogu da priušte zakup većih i skupljih kancelarijskih prostora, to se ne može reći za manja preduzeća. Premda je sa padom potražnje (i povećanjem ponude) došlo i do pada cena zakupa svuda u Srbiji, činjenica je da to nije mnogo promenilo situaciju.

Ono što je primetno jeste razlika u cenama zakupa u prestonici i u gradovima unutrašnjosti. Dok je za iznajmljivanje garsonjere u Beogradu potrebno izdvojiti oko 200 evra mesečno, kirija za stan iste kvadrature u Nišu iznosiće oko 130 evra, na primer. Zapravo, čak je i dvosoban stan u Nišu jeftiniji od garsonjere u prestonici, jer prosečna mesečna kirija iznosi 190 evra. U manjim gradovima cene će biti još niže, pa tako mesečni zakup dvosobnog stana u Prokuplju i Aleksincu stoji oko 150 evra. U svakom slučaju, bez obzira na pad cena mnogi stanovi i poslovni prostori ostali su prazni.

Što se prognoza za 2021. godinu tiče, analitičari se još uzdržavaju od predviđanja, ali se svi nadaju padu cena.

 

Autor: Srbijanka Stanković
Foto: Pixabay
Komentari
0
Pošalji komentar
eMY aYZ
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: