ALPI Woman - Neformalna mreža mladih liderki

Izvor: Niški portal | 22-Sep-2022 | 21:10
Koliko često slušamo kako je u društvu potreban dijalog? Koliko često pomislimo da živimo u regionu ili u zemlji u kojoj su ljudi i mišljena polarizovana i imamo utisak da se do bilo kog dogovora teško stiže?
Priča o Alpi Woman je baš zbog toga neobična i posebna. Početkom 2022. godine 6 mladih žena iz 5 različitih političkih opcija su prepoznale problem mladih žena u politici, kao i liderstvu generalno kada je u pitanju profesionalni razvoj i ženska karijera, i preuzele inicijativu da svojim primerom osnaže sve žene koje se upuste u ta po difoltu muška “zanimanja”.
 
Jasno je da žene nemaju isti put kao muškarci kad požele da uđu u politiku kao i da se profesionalno ostvare u pogledu liderstva, i zato su Alpi Woman žene, najpre podelile svoja lična iskustva u politčkom i profesionalnom angažmanu, sve ono sa čime su se kao žene susretale i na koji način su prevazilazile određene prepreke, a potom su im se pridružile i mnoge uspešne žene iz zemlje i regiona.
ALPI Woman je zajednica u kojoj razlikama u političkim stavovima nema mesta, to je zajednica žena koje su tu jedna za drugu da odgovore na sve vrste mizoginije, seksističke komentare i omalovažavanja žena.
Ustale su protiv mnogih šikaniranja političarki samo na osnovu izgleda, ali i osudile pojedine izvjave takođe žena u politici, bez obzira na političku pripadnost i pristrasnost.
 
 
Zajednica kakva je ALPI Woman je izuzetno važna kao primer da je moguće naći zajednički jezik i ostaviti sujetu po strani kada imamo jasan cilj, a glavni cilj projekta je osnaživanje i veća participacija žena u politici, da žena ne bude samo kvota i da veći broj žena u najvišem političkom telu ili Parlamentu ne bude jedini pokazatelj prava žena u nekoj zemlji.
Ako se baziramo samo na brojke, onda gledamo da brzinski popravimo upravo brojke, a ne da zagrebemo malo dublje i vidimo šta je ono što sprečava da žene budu više zastupljene, kako u politici, tako i u drugim oblastima i liderskim pozicijama.
 
ALPI Woman će se i budućnosti zalagati da odnos prema ženama menjaju ne u vidu brojeva tj. tako što će se postavljati kvote, već suštinski.
Iako nije bilo lako okupiti žene iz totalno različitih politika, interesovanja i mišljenja, a da one zajedno rade na istom projketu, potisnu svoje sujete i podele, ALPI Woman žene su dokazale da je moguće, jer kako i sam slogan kampanje kaže- Žena može sve
 

ALPI program

Institut za napredno liderstvo (ALPI) je program saradnje mladih  iz različitih političkih stranaka i organizacija. Ovaj program je pokrenuo Međunarodni republikanski institut (IRI) kancelarija u Bosni i Hercegovini. Program se kasnije proširio na čitav Zapadni Balkan. Ideja programa je povezivanje mladih koji zajedničkim snagama kreiraju političke akcije čime unapređuju politički rad, delovanje i međustranački dijalog. ALPI program ima za cilj da podigne kapacitete mladih liderki i lidera, koji će u budućnosti preuzimati političku odgovornost. Ovim se gradi mrežu mladih političarki i političara koji će zajedno raditi na rešavanju problema u državama Zapadnog Balkana.

 
Komentari
0
Pošalji komentar
mDm wiw
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: