Ako volite adrenalinske izazove, Cerjanska pećina je pravo mesto za vas

Izvor: Niški portal | 22-Jul-2022 | 00:26

Cerjanska pećina kod Niša idealna je za sve ljubitelje, takozvanog „divljeg pećinarenja" – obilaska nepristupačnih, retkih i pomalo opasnih pećina. Iako su mnogi čuli za nju, samo retki su je i posetili, jer nije otvorena za turiste. Moguće ju je videti isključivo u pratnji profesionalnih speleo vodiča i u manjim grupama.

U selu Cerje, na samo 14 kilometara od Niša, nalazi se pravo podzemno bogatstvo. Pećinski nakit čudesne lepote stvaran dva i po miliona godina. Podzemni hodnici, jame, ledene dvorane i bogastvo životinjskog sveta oduševljavaju i naučnike i posetioce. Otkrili su je čobani, a na njihov nagovor počela su i prva istraživanja 1955. godine.

„Zaštićeno dobro, Spomenik prirode Cerjanska pećina obuhvata ukupno 64 hektara pod zaštitom. U okviru ovog zaštićenog prirodnog dobra su ukupno četiri lokaliteta. To su: Pećina Provalija, ponor Propast, zaštićeno dobro 'Kravljansko vrelo', a iznad, na 400 metara je vertikalna kraška jama", objašnjava Ana Radovanović iz JP Direkcija za izgradnju grada Niša, poslovi upravljanja SP „Cerjanska pećina".


Svi oni su iznad zemlje fizički potpuno odvojeni, puštanjem specijalnih boja, ispituje se njihova povezanost pod zemljom.

„Sve ove vode iako su na jednom mestu nekako nisu međusobno povezane ili postoje neki dugački kanali ili neki dugi procesi koji vodu iz levog hodnika vode, recimo u desni hodnik, tako da je potrebno ogromno vreme da se te dve vode pomešaju, odnosno povežu", navodi Danko Jović iz Zavoda za Zaštitu prirode Srbije, rukovodilac radne jedinice Niš.

U pećini može biti maksimalno osmoro ljudi. Obavezna je oprema, a najvažnije je, kažu, psihički se pripremiti. Iako nije lako, malo njih odustane.

„Mi organizujemo ture do hiljadu metara. Ta tura traje do tri ili tri i po sata, u zavisnosti od spremnosti ljudi koji su u toj grupi. Imamo drugu vrstu posete koja je do izvora. To je tura koja traje od nekih tri i po do četiri i po sata. I imamo turu koja traje pet ili pet i po sati sa kružnom dvoranom i to nam je najduža tura i da, iskreno kažem, možda i najlepša", ističe vodič Nebojša Petrović.

„Kada vidite impozantnost pećine, tih skrivenih kanala, stvarno pred pećinom se stoji mirno. Tu shvatimo koliko smo mi prolazni" kaže Marija Milentijević, posetilac pećine.

A onima koji se dvoume, poručuju:

„Dođite, proverite sebe, vidite svoje sposobnosti i kažite sutra: 'Bravo, uspeo sam'", poručuje Petrović.

Pa, usudite se!

Komentari
0
Pošalji komentar
ZeN BaB
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: