Arhitektura kao "ljubavnica"

Izvor: N.P. | 08-Apr-2016 | 00:46

 Sinoć je u bioskopu"Kupina",arhitekta Ivan Redi ispričao priču o životu i arhitekturi i svojim prisustvom oplemenio prostor.Pričao je o tome kako čovek mora da počiva na tri glavna stuba: posao kojim se bavi,socijalni život i porodica.Ako nema jednog od tri neophodna stuba,nije dobro.

Arhitekturu naziva "ljubavnicom" jer mu naš monogamni poredak nije dozvolio da ima više žena pa je on arhitekturu proglasio svojom drugom ženom.Šalio se malo sa publikom.Podelio je sa njom mnogo mudrih i plemenitih misli.Uživanje je bilo slušati ga.

Ivan Redi je Nišlija koji živi u Gracu.Odlučio je da tamo ode 1989. pošto je iz Direkcije za izgradnju grada uzeo svoju Radnu knjižicu i sa svojom porodicom napustio Niš.Povod za to je bilo nerazumevanje na koje je nailazio i kompromisi koje nije hteo da pravi.Kao inicijator projekta Tržnog centara"Kalča" nije mogao da se složi sa činjenicom da će objekat te vrste biti podignut bez garaža,parkirališta,bez megamarketa...nije mogao da se složi ni sa činjenicom da o urbanističkom planiranju veću "brigu"vode političari nego ljudi iz stuke.Imao je i ideju da Srbija treba da razvija banjski turizam,ali nije nailazio na razumevanje... Međutim,Niš je ostao uvek u njegovom srcu.Dolazi često,organizije Svetosavski bal,okuplja arhitekte,priča o životu i savetuje mlade ljude.

Kaže da dušu nije prodavao i ostao je dosledan i kao čovek i kao arhitekta.

Uživanje ga je bilo slušati

Zahvaljujemo se Branku Krsmanoviću za fotografije

Komentari
0
Pošalji komentar
NEd yhA
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: