Berba počinje, cena višnje još nepoznata

Izvor: Niški portal | 10-Jun-2021 | 08:33
U selima u okolini Niša, Merošine i Prokuplja krajem ovog meseca počeće berba višanja, a poljoprivredni proizvođači još ne mogu ni da naslute koliko će im otkupljivači plaćati za kilogram ovog voća.

Pojedini poljoprivredni proizvođači veruju da će ovogodišnja otkupna cena višanja iznositi 60 dinara po kilogramu, što je po njihovim tvrdanjama malo para da bi pokrili sve troškove.

Prokuplje je poznati voćarski kraj. Najveće površine nalaze se pod zasadima poznate oblačinske višnje i šljive-stenlej. Pod ovim voće nalazi se ukupno nešto više od 4.000 hektara.
 


Ono što je već poznato jeste da je ovogodišnji rod višnje slabiji u odnosu na prošlu godinu.

Mnogo faktora uticalo je na slabiji ovogodišnji rod. Mraz tokom cvetanja, neadekvatna primena agrotehnički i zaštitnih mera, neubrani prošlogodišnji rod na mnogim parcelama, jedan su od razloga što je ovogodišnji rod slabiji u odnosu na prošlu godinu, smatraju stručnjaci i naglašavaju da je taj rod, zavisno od parcele do parcele, manji od 30 do 50 odsto.

Ono što sada prokupačke proizvođače višnje najviše interesuje jeste otkupna cena ovog voća. Nagađanja samih proizvođača da bi ona trebala da bude 55 do 60 dinara za prvu klasu, a za drugu manja za 15 do 20 dinara po kilogramu.

U razgovorima sa dugogodišnjim prokupačkim otkupljivačima nismo mogli da saznamo kolika će otkupna cena biti za jedan kilogram. Oni su jedinstveni u tome da trenutno niko ne može da kaže ni približnu cifru otkupne cene. Ono u čemu su jedinstveni jeste da će se gledati kvalitet višnje, a samim tim i isplaćivati novac.

Tokom prošle godine otkupna cena se kretala od 20 do 25 dinara, a voćari koji su imali ugovorenu proizvodnju za jedan kilogram su dobijali od 50 do 55 dinara.

Ono što se zna jeste da bi berba, izuzetno tražene kvalitetne oblačinske višnje na domaćem i inostranom tržištu, na teritoriji Prokuplja trebala da počne krajem juna.
Komentari
0
Pošalji komentar
EAx u0q
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: