Berlin: Projekat "uprirođavanja" gradskog okruženja

Izvor: childinthecity.org | 23-Mar-2017 | 09:04

Da se protiv otuđenja gradske dece od prirode može boriti, dokazuje primer Berlina, u kome je nedavno otvoren prvi od tri planirana parka prirode za decu.

    

Naučnici odavno znaju da je za razvoj dečije ličnosti veoma važan redovan kontakt sa prirodom. Slobodna igra u prirodi razvija krupnu motoriku, veštinu procenjivanja rizika i instinktivno razumevanje kako sveta prirode tako i društvenog ponašanja.

Međutim, deca koja odrastaju u gradovima imaju veoma malo prilike za takvu igru. Priroda je u gradovima svedena na kultivisana igrališta, a i oni džepovi preostale “divljine” brzo se pretvaraju u unosne parcele za gradnju koje donose profit gradskim budžetima.

Međutim, da se protiv otuđenja gradske dece od prirode može boriti, dokazuje primer Berlina. U četvrti Spandau nedavno je otvoren prvi od tri planirana parka prirode za decu, u kome mališani mogu da rade sve ono što se nekada podrazumevalo da deca rade – da se penju na drveće, skrivaju u žbunju i skakuću po blatu.

     

Umesto skupih rekvizita i specijalnih podloga za igralište, u ovom parku decu očekuju samo rekviziti koje je stvorila priroda, što uošte ne znači da se klinci odlično ne zabavljaju.

Projekat “uprirođavanja” gradskih četvrti pomno prate naučnici, kako bi se iskustva Berlina mogla primeniti i u drugim gradovima širom Nemačke.

 

  

Izvor vesti: childinthecity.org

Komentari
0
Pošalji komentar
4KW CK4
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: