Mihajlović: Biće dovoljno struje i gasa, po održivim cenama

Izvor: Niški portal | 07-Oct-2021 | 07:13
Građani Srbije i srpska privreda imaće dovoljno gasa i struje, po održivim cenama, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, koja je najavila za kraj oktobra i početak gradnje gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska. 
 
Mihajlovićeva je rekla da energetska kriza u svetu jeste velika i napomenula da je u tom sektoru kriza uvek i politička odnosno energetsko – politička.

„Najvažnije za građane Srbije i privredu Srbije po pitanju energetske bezbednosti jeste da energenata ima dovoljno, Srbija će imati dovoljno i gasa i struje i to verujem po održivim cenama, bilo da pričamo o domaćinstvima ili industriji", poručila je Mihajlovićeva.
 


Objašnjava da je do energetske krize došlo zbog niza faktora, među kojima su i povećana tražnja za gasom nakon kovid krize, ali i dešavanjima u vezi sa gasovodom Severni tok 2.

„U EU je do rasta cena struje došlo zbog dva faktora. Jedan jeste rast cena prirodnog gasa, koji je dominantan u ceni struje, pre svega, zbog toga što je došlo do povećane tražnje, pa ga nema dovoljno, ali sa druge strane tu su i kvarovi na gasovodima koji dopremaju gas ka EU iz Rusije", navela je ministarka.

Dodaje da na aktualnu energetsku situaciju utiče i pitanje sertifikacije novog gasovoda Severni tok 2, koji još nema sertifikat.

„Takođe, na krizu je i uticao i ogroman izvoz LNG-a (tečnog prirodnog gasa – Liquefied natural gas) koji uglavnom ide ka Aziji, a ne tamo gde je, pre svega, potreban – Evropi. Sve je to dovelo do toga da raste cena prirodnog gasa, koji je direktno uticao na rast struje", objašnjava Mihajlovićeva za Tanjug.

Kaže da se situacija sa cenama u svetu neće tako brzo stabilizovati, kao i da će cena prirodnog gasa sigurno da raste do kraja ove zimske sezone.

,,Može se očekivati da će do februara da rastu cene i da će onda doći do stabilizacije cena'', dodaje.
Komentari
0
Pošalji komentar
RYh 9mg
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: