Blagojević: Srbija spremnija za borbu sa poplavama nego 2014.

Izvor: Niški portal | 19-Jul-2021 | 01:47
Nevreme praćeno jakom kišom i gradom i proteklih dana i večeri pogodilo je gotovo celu zemlju. Prema najavama meteorologa, nestabilno vreme trebalo bi da potraje sve do 20. jula.

Jak pljusak, praćen grmljavinom, pogodio je Beograd juče oko 18 časova, a potom i oko 20.30. U pojedinim delovima grada padao je i grad. Nevreme je zahvatilo i Zrenjanin, Užice, Nišavski okrug, ali i Kuršumliju.

Nevreme praćeno obilnom kišom, vetrom i gradom veličine oraha zahvatilo je Vladičin Han.

Meštani kažu da je lokalni put bio prekriven ledom i da je saobraćaj nakratko zaustavljen.

Prethodnih dana u pojedinim delovima zemlje pala je velika količina kiše.
 


Srbija je danas spremnija nego 2014. godine za borbu sa eventualnim poplavama, ali se ne može reći "ni da je bezbedna ni spremna".

To je rekao direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i naveo da je to zato što se sada suočava sa rizikom neuporedivo intenzivnijih i češćih padavina nego ranije.
 
On je za N1 rekao da je vremenske prilike takođe teže predvideti "dovoljno unapred, da bi se moglo reagovati na vreme".

"Zato je važno ulagati i u kapacitete za zaštitu i spasavanje, čime smo se u velikoj meri bavili prethodnih sedam godina i spremnost celog sistema je neuporedivo veća. Ali, i dalje nismo u tački na kojoj možemo da kažemo niti da smo bezbedni niti da smo spremni", kazao je Blagojević.
 
On je dodao da je Srbija od 2014. godine, kada su zemlju pogodile velike poplave, koje su odnele više od 30 ljudskih života i pričinile ogromnu materijalnu štetu, ulagala u infastrukturu i da su napravljene sistemske promene da bi Srbija bila spremnija i bezbednija.
 
"Jačana je infrastruktura i izgrađeni su potpuno novi objekti. Vrednost realizovanih investicija je 130 miliona evra. Privodi se kraju ciklus vredan deset miliona evra ulaganja u lokalne vodotokove, a u toku je realizacija investicionog ciklusa od deset miliona evra u republičke vodotokove", naveo je Blagojević.
 
Prema njegovim rečima, lokalni vodotokovi su veći problem nego republički, "naročito kada su u pitanju bujične poplave, koje je teško predvideti".
 
Na pitanje da li su sada ti vodotokovi bezbedniji, Blagojević kaže da jesu, "ali ne svuda".
 
"Bezbedniji su tamo gde su realizovana ulaganja, gde su realizovani neki projekti", rekao je Blagojević.
Komentari
0
Pošalji komentar
Z8t xNo
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: