Mićović: Cene goriva nerealno niske, moglo bi doći do nestašice

Izvor: Niški portal | 27-Jun-2022 | 05:47
Cene goriva su nerealno niske, zbog čega bi moglo da dođe do nestašice, ocenio je Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

"To je u teoriji ekonomije poznato. Da je taj nerealni nivo cena trajao mesec ili dva, bilo bi izdrživljivo. Sada, posle ovoliko vremena, postoji realna opasnost da, ako se nešto ne promeni, takve cene utiču i na snabdevenost", rekao je Mićović za N1.

Istakao je da Srbija, ali i druge zemlje sveta moraju da redukuju svoju potrošnju goriva i naglasio da se to ne dešava ni u jednoj zemlji.

"Potrošnja u Srbiji je veća za 17 procenata nego u 2021, a cene koje sada plaćamo su nikad više. Moramo nešto da promenimo u razmišljanju i ponašanju, tim pre što i ove cene nisu realne i ne omogućavaju dugoročno - redovno snabdevanje tržišta", kazao je Mićović.
 

 
Podsetio je da već pet meseci sve države određuju maksimalne cene goriva i istakao da to "dosta dugo traje", kao i da te cene "ne prenose na pravi način udar koji sve zemlje trpe, ne samo Srbija".
 
"One su niže nego što bi realno trebalo da budu u ovom trenutku. U našem pravilniku, kao i u svim aktima kojima se regulišu cene, ne figuriše cena nafte nego cena referentnog dizela i referentnog benzina na tržištu Mediterana i te cene su neverovatno turbulentne i visoke, kakve nikada nisu bile do sada i trenutno se to odražava i na cene derivata nafte", rekao je Mićović.
 
Podsetimo, gorivo je, od petka, ponovo skuplje i to za tri dinara. Dizel sada košta 212 dinara po litru, dok je cena evro premijuma 201 dinar.
Komentari
0
Pošalji komentar
gL6 xOz
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: