Da li je dečji rođendan noćna mora za roditelje?

Izvor: Niški portal | 12-Nov-2016 | 17:35

Da li je dečji rođendan noćna mora za roditelje?

Dečji rođendan je postao danas unosan biznis. Verovatno su nedostatak vremena i pokušaji da se prate trendovi razlozi tome. Igraonica je sam tim pravo mesto za proslavu rođendana vašeg deteta. Deca će se lepo zabaviti, a vi cete biti posluženi kao i vaši prijatelji i svi ćete biti srećni i zadovoljni dok i sami ne shvatite da niste gost već neko kome će se ispostaviti račun na kraju te male,slatke fešte.U proseku, ova mala zabava dođe na oko 15.000,00 rsd. računajući oko dvadesetoro dece, nekoliko prijatelja-roditelja i tortu koja mora biti naručena i dekorisana po trendovima.

Ako rodjendan jednog predškolca ili malog školarca proslavljate u igraonici, zaobišli ste kod kuće akciju oko nabavke,  pranje sudova, sakupljanje igračaka i prosutih grickalica što negde  prezauzetim roditeljima i odgovara. Međutim, pitamo se da li svako može da priušti tako nešto sebi i svom detetu i da li zaista ima potrebe da se po svaku cenu rodjendan proslavlja u igraonici?

Vremenom, iz godine u godinu, odlasci na rođendane se svedu na dve-tri igraonice. Svaki rođendan postane isti. Deca su u međuvremenu malo porasla i znaju da kažu, a to je poznato mnogim roditeljima, dakle, znaju da kažu "DOSADNO MI JE" (verujem da će se mnogi prepoznati u ovome)... Šta onda mama i tata preduzimaju?

Svi smo mi različiti. Imamo različite prioritete i pravo na slobodoumlje. Jurimo kroz život, nečije vreme je "skupo" i nemamo kad da mislimo o onome "dosadno mi je". Svi govore o tome kako su se deca nekad igrala na ulici, a danas sede pored računara, tableta ili su na telefonu, a retko ko preduzima nešto konkretno u vezi sa "dosadom" svog deteta. Postali smo deo nekog pomodarstva. Što skuplja igraonica, raskošnija torta i razgovori uz espresso među roditeljima koji se svede na čije dete ide na više dodatnih aktivnosti. Poznato je ono: violina, gimnastika, flauta, klavir, tekvondo, razne dečje radionice za male "talente" i napredni programi, jezici, a ono ne zna ni srpski...Za to vreme, u igraonici, mali talenti se po ko zna koji put jure i gađaju lopticama i na kraju ispadne, niko zadovoljan, izgleda. Da li ste i vi podlegli ovom pomodarstvu i trendovima ?

                                  

Da se vratimo na temu i opet se zapitamo da li dečji rođendan mora da bude noćna-mora mnogim roditeljima i obeležen kao neka svadba?

Ako vam je dete mlađe od tri godine, ili ako je starije od deset godina, ako zelite da uštedite malo novca i ako ne planirate odrasle goste, mogli biste da pribegnete jednom retro rešenju. Podsetimo se rođendana sa gomilom sendviča (francuski hleb, malo šunke i rendanog kačkavalja i kiselih krastavčića). Ništa slađe. Desetak dece, malo dekoracije, neki dečji film, malo muzike i obična okrugla torta, ali preukusna. Ako vremenske prilike dozvole i ako ste u kući, još bolje. Možete i dvorište iskoristiti.

Kreativnost je vaša. Mi predlažemo kako poslužiti "male" goste i prevazići stres od rođendana. Predlažemo da proslavite rođendan kod kuće:

                                

                                   

1. Napravite i spisak potrebnog zajedno sa detetom ( nece vam trebati više od 3000 + oko 1200 za tortu )

2. Ne nervirajte se, objasnite detetu da je i to lepo, da će se družiti i razgovarati sa prijateljima. Objasnite detetu da je to lepo da posluži goste kod kuće. Da je ono sada domaćin i da ima goste, svoje prijatelje koje voli.

3. Dovoljno je.

4. Napravite sendviče zajedno, kupite plastične čaše u boji (150 rsd, 20 kom), kartonske tanjiriće, balone. Napravite im listu željene muzike, pustite im delove starog filma Tom Sojer, nasmešite se, a možete na kratko i izaći u šetnju...

5. Poslužite tortu i poljubite svoje dete

Ne budite deo svega modernog. Ne budite deo pomodarstva.

Volite svoje dete na pravi način.

 

Redakcija Niškog portala se zahvaljuje što je iskoristila fotografije nekih ketering radionica.

Sve je rađeno u cilju da se pokaže nešto lepo i kako sve to može da izgleda.

Komentari
3
Pošalji komentar
bdv ClY
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: