Danas su Sveti Vrači, slava lekara: Kvalitetan kadar, stručnost i znanje

Izvor: Niški portal | 14-Nov-2022 | 13:47
Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti ,,Sokobanja'' proslavila je danas svoju lekarsku slavu Sveti Vrači Kozma i Damjan.
 


- Kvalitetan kadar, koji se stručnošću i znanjem nosi sa svim izazovima koje pulmološke bolesti donose, najveći su kvalitet Specijalne bolnice za nespecifične plućne bolesti ,,Sokobanja''. Svim kolegama lekarima, svim zdravstvenim radnicima, od srca čestitam slavu, uz želju da budu ponosni na privilegiju da se bave ovom humanom profesijom, kaže dr Vesna Milanović direktorka Specijalne bolnice ,,Sokobanja''.
 
 
Ona je navela da se radnici ove zdravstvene ustanove svakodnevno trude da očuvaju zdravlje pacijenata i sačuvaju ljudski život i podsetila da se Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti ,,Sokobanja'' bavi lečenjem i rehabilitacijom dece i odraslih.

Ove godine domaćica slave bila je doktorka Aleksandra Marković.
 
 


Srpska pravoslavna crkva 14. novembra obeležava praznik posvećen Svetim besrebrenicima Kozmi i Damjanu, u narodu poznat kao Vračevi ili Vrači.
 
Sveti Kozma i Damjan su rođeni u Aziji. Vaspitani su u hrišćanskom duhu i u mladosti su izučili lekarske veštine.
 
Ljude su lečili besplatno i ubrzo su proglašeni besrebrenicima, jer za lečenje nisu uzimali nikakvu nadoknadu, strogo poštujući Hristovu zapovest „Badava primiste, badava dajite" (Mt. 10, 8).

Toliko su bili oprezni u besplatnom lečenju da se jednom prilikom Kozma naljutio na Damjana što je od jedne bolesnice uzeo tri jajeta, a on je to uradio jer ga je ona prethodno zaklela Svetom Trojicom.

Posle smrti svetitelja, sahranjeni su zajedno u mestu Feremanu shodno otkrovenju Božjem, te ostadoše čudotvorci kako za života, tako i posle smrti. Narod je nastavio da ih priziva u bolesti i nevolji i do danas.

Sveti Vračevi su krsna slava mnogih srpskih rodova i esnafa, pre svega lekara. Praznik je uvek 14. novembra, a u crkvenom kalendaru obeležen je crnim slovom.

Današnji dan je po narodnom verovanju dobar za molitvu za ozdravljenje. Postoji i verovanje da danas dobro raditi teške fizičke poslove i da bez preke potrebe ne treba izlaziti iz kuće.
Komentari
0
Pošalji komentar
pZL 8yP
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: