Deset potvrđenih slučajeva majmunskih boginja u Srbiji

Izvor: Niški portal | 27-Jul-2022 | 10:38
U Srbiji je do danas registrovano deset potvrđenih slučajeva majmunskih boginja, saopštio je Institut za javno zdravlje "Batut".

Podsetio je da je do sada u 75 zemalja prijavljeno 16.000 slučajeva, sa pet smrtnih ishoda.

Kada je reč o epidemiološkoj situaciji sa majmunskim boginjama u Srbiji, među deset slučajeva osam je potvrđeno na teritoriji Beograda,a dva na teritoriji Vojvodine.

"Svi slučajevi su registrovani među osobama muškog pola uzrasta 27 do 44 godine", naveli su iz "Batuta".
 

 
Osvrćući se na odluku Odbora za vanredne situacije Svetske zdravstvene organizacije da majmunske boginje proglasi javnozdravstvenom vanrednom situacijom od međunarodnog značaja, iz "Batuta" su naveli da Srbija pripada drugoj od četiri grupe zemalja na koje se odnose preporuke direktora SZO.
 
Drugoj grupi pripadaju zemlje koje su u skorije vreme registrovale importovane slučajeve majmunskih boginja ili u kojima se registruje prenos virusa majmunskih boginja sa čoveka na čoveka, "uključujući ključne populacione grupe ili zajednice sa povećanim rizikom od izloženosti", navedeno je u saopštenju "Batuta".
 
U Grupi 1 su zemlje koje nisu prijavile slučaj majmunskih boginja među ljudima ili nisu prijavile slučaj duže od 21 dan.
 
Grupu 3 čine zemlje sa poznatim ili sumnjivim prenosom majmunskih boginja sa životinja na ljude, uključujući zemlje gde je prenos registrovan sada ili u prošlosti, kao i one gde je prisustvo virusa majmunskih boginja utvrđeno kod životinja i zemlje u kojima postoji sumnja na zaražavanje životinja uključujući i novozahvaćene zemlje.
 
U Grupi 4 su zemlje sa proizvodnim kapacitetima za dijagnostiku, vakcine i terapiju.
 
Povodom rezultata sednice Međunarodnog odbora od 21. jula, iz "Batuta" podsećaju da je tada pomenuto da se u ovom trenutku radi o epidemiji koja je koncentrisana među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima, posebno onima sa više seksualnih partnera.
 
"To znači da je ovo epidemija koja se može zaustaviti adekvatnim strategijama u ključnim populacionim grupama. Stoga je od suštinskog značaja podeliti informacije i predložiti mere za zaštitu zdravlja, naročito u populaciji muškaraca koja ima seksualne kontakte sa muškarcima", zaključili su iz "Batuta".
Komentari
0
Pošalji komentar
dDW FG2
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: