Dok NASILNICI "stiču slavu" na društvenim mrežama, NASTAVNICI SE BOJE ZA ZDRAVLJE I ŽIVOT

Izvor: Niški portal | 17-Nov-2022 | 12:49
Od najomiljenije, do jedne od najomraženijih profesija – dok nasilnici “stiču slavu” na društvenim mrežama, nastavnici se boje za zdravlje i život
 
Decenijama ponižavana, demotivisana, sramoćena, žrtvovana, srpska prosveta je od najomiljenije postala jedna od najomraženijih profesija od koje mladi beže glavom bez obzira.
 
 

Uprkos svim apelima i analizama da nepoštovanje učitelja u svim nivoima obrazovanja vodi gaženju tradicije, a pre svega porodičnih vrednosti, došli smo do toga da se svakodnevno suočavamo sa gnusnim scenama nasilja. One nisu samo verbalne, jer smo kao društvo već prihvatili ružne reči i vređanje, kao način komunikacije, sada su pesnice postale jedini jezik. Poput profesorke u Mladenovcu, pre nekoliko godina ili koleginice u Trsteniku ovih dana, slavimo nasilje i nasilnike. Naša deca dobijaju jasnu poruku da im se ništa neće desiti osim slave na društvenim mrežama, a naši nastavnici se boje za zdravlje i život. 

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je više puta tražila promene obrazovnih zakona i pravilnika; insistirala da se problemi ne razvodnjavaju, nego rešavaju; predlagala, čak i vodila veliku akciju STOP NASILJU U ŠKOLAMA. Objašnjavamo da pogubno ponašanje omladine kako prema vršnjacima, nastavnicima, podrazumevamo i nastavnika prema učenicima, vodi u zajedničku propast. Po svemu što nam se dešava, izgleda da je školama kakve poznajemo, kraj blizu. 

Stoga, insistiramo na statusu službenog lica i hitnoj promeni zakonskih regulativa! Od novog/starog ministra prosvete tražimo da shvati ozbiljnost situacije, a od Vlade Republike Srbije da se trgne iz sna u kome je sve bitnije od obrazovanja. 

Predsednik Unije SPRS Jasna Janković

Izvor: Zelena učionica

Komentari
0
Pošalji komentar
v81 6w7
Slažem se sa uslovima i pravilima pisanja pisanja komentara.
Povezane Vesti: